Milyarderlerin başkanlık savaşı: 389 milyon dolar harcadılar!

ABD'de Demokratlar'ın iki başkan adayı Michael Bloomberg ve Tom Steyer, ABD başkanı olma hayaline çoğu kişisel servetlerinden yüz milyonlarca dolar akıttı.

Son Güncelleme:

Cuma günü ABD'deki başkanlık kampanyaları için Demokratların başkanlık için yarışacak adaylarının 2019'da kampanya için harcadığı paralar açıklandı. 

Başkanlık kampanyasına 2019 yılının kasım ayında başlayan Michael Bloomberg'ün sadece iki ayda yaptığı kampanya harcaması 188 milyon dolara ulaştı. Hatta bağımsız medya takip tahmini yapan kuruluşlara göre Bloomberg'ün 2020 Ocak ayı itibariyle yaptığı harcama 250 milyon doları aştı.

Tom Steyer ise kampanyasına Bloomberg'ten aylar önce başlamıştı. Temmuz ayından itibaren kampanya yürütmeye başlayan Steyer'in 6 ayda yaptığı harcama ise 201 milyon dolar. Ve bu rakamın sadece 3 milyon dolarının bağışlardan geldiği öğrenildi.

Üçüncü en yüksek harcamayı yapan aday ise Bernie Sanders. Sanders, 2019'un 10 ayında gerçekleştirdiği kampanyaya 90.7 milyon dolar harcadı. 

Elizabeth Warren'ın kampanya harcaması 16 milyon dolar, eski başkan yardımcısı Joe Biden'ın harcaması ise 11.7 milyon dolar oldu.

Mevcut ABD Başkanı Donald Trump Ocak 2017'de yeniden seçilebilmek için kampanyasına 148 milyon dolar harcamıştı. Böylece Bloomberg daha şimdiden Trump'ın yaptığı harcamayı geride bıraktı.

Peki adayların harcama kalemleri neler?

Bloomberg, TV reklamlarına 132 milyon dolar harcadı.

Steyer ise dijital mecralara harcamayı en çok önemseyen aday oldu. Steyer'ın harcamalarının 117 milyon doları TV reklamlarına, 44 milyon doları ise online reklamlara oldu.

EN AZ HARCAYANLAR ZAFERE EN YAKIN!

Fakat görünen o ki en az harcamayı yapan isimler, CNN tarafından yapılan son anketlere göre yarışı önde götürüyor. Ülke genelindeki kayıtlı Demokrat seçmenler arasında yapılan ankette oyların yüzde 27'sini alan Sanders, yarışı ilk sırada götüren Barack Obama döneminde başkan yardımcılığı yapan Biden'ı 3 puanla geçti. Ankette Massachusetts senatörü Elizabeth Warren yüzde 14, Indiana Valisi Pete Buttigieg yüzde 11 ve yarışa sonradan dahil olan milyarder işadamı Michael Bloomberg ise yüzde 5 oy aldı. 

Ankette 3 puanlık farkın "hata payı" içinde olduğu belirtilirken, sonuç olarak kimin ilk sırada olduğunun netleşmediğine işaret edildi. Buna rağmen Sanders'in, CNN'in aralık ayında yaptığı anket sonucuna kıyasla oy oranını 7 puan arttırdığı vurgulandı.

Yine de anket şirketleri Bloomberg'ün yaptığı atağın son günlerde Bloomberg'ün oy oranının hızla tırmandırdığını tahmin ediyor. 

ABD'de 11 Demokrat aday, "Süper Salı" adını verdikleri 3 Kasım 2020'de Cumhuriyetçi ABD Başkanı Donald Trump'la sandıkta yarışacak isim olabilmek için önce kendi partileri içerisinde rekabet ediyor.

3 Mart 2020'de 15 eyalette Demokratlar seçim yaparak Cumhuriyetçi adayın karşısına çıkacak olan başkan adaylarını belirleyecek.

Partiler, başkan ve başkan yardımcısı adaylarını yaz aylarında düzenledikleri kurultayda açıklıyor.

Demokrat Ulusal Kurultay, 13-16 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. 

Cumhuriyetçi Ulusal Kurultay ise 24-27 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek.

Sonraki Haber