Meyveyi üç adam, dokuz köpek koruyor: '2 bin 400 lira teklif ettiler'

Normalde biri size trende tohum satmaya çalışsa büyük ihtimalle teşekkür eder ve geri çevirirsiniz. Hindistanlı bir çiftçi ise böyle yapmadı. Satın aldığı tohum hayatını değiştirdi. Şimdi ürettiği mangoları köpeklerle koruyor...

Son Güncelleme:

Dört yıl önce çiftçi Sankalp Singh Parihar, hibrit Hindistan cevizi tohumu almak için Hindistan'ın güneyindeki Chennai şehrine doğru yol alırken, trende karşısında oturan adamla bir sohbete koyuldu. Parihar'ın çiftçi olduğunu öğrenen adam ona özel bir mango tohumu satmak istedi.

İstediği 2 bin 500 rupiydi. Yaklaşık 294 liraya denk gelen meblağ, Parihar'ı zorlasa da şansını denemek istedi. Adeta piyango oynadı, belki de bir mucizeyle karşılaşmayı umuyordu. Enteresandır umduğu oldu!

Hindistan'ın iç kesimlerindeki Jabalpur kentinde yaşamını sürdüren Parihar, “Nasıl bir mango tohumu olduğunu bilmiyordum ama ismini Damini koydum. Annemin adıydı ve ektim” diyor: “Normal bir mangoymuş gibi yetiştirdim ancak birkaç ay sonra çok güzel bir kırmızı renkte olgunlaştığını gördük.”

'21 BİN RUPİ TEKLİF ETTİLER'

Film gibi bir hikayenin konusu olan parlak kırmızı kabuklu mangonun ortaya çıkmasıyla alıcılar da bir bir boy göstermeye başladı. Surat ve Mumbai şehirlerinden gelen iş insanları mangoya talip oldu: “Onun için bana 21 bin rupi (2 bin 472 lira) teklif ettiklerinde çok kıymetli bir şeye sahip olduğumu anladım.”

(Fotoğraf: iStock)

Peki bu mango neden bu kadar pahalı? İşin aslı şu ki Parihar'ın yetiştirdiği mango türü dünyanın en pahalı mango türü olan Japonya menşeli Miyazaki mangosu. Aynı zamanda “Güneşin yumurtası” olarak da bilinen Miyazaki, Japonya'da meyve hallerinde açık artırmayla satılıyor. 2019'da Japonya'da gündem olan bir haber göre iki adet Miyazaki mangosu yarım milyon Japon yenine (39 bin 538 lira) satıldı!

Elbette ikisi yaklaşık 40 bin liraya satılan mangoların bir özelliği mutlaka vardır ancak Miyazaki mangosunun tanesi ortalama 50 dolara (436 lira) satılıyor. Lüks bir hediye olarak kabul edilen bu tür; çikolata gibi bir ev hediyesi sınıfında.

'KABUĞUNU BİLE YERSİNİZ!'

Miyazaki mangosu etkileyici bir kırmızı tonunda kabuğa sahip oluyor. Normal mangoya nazaran daha bir ağızda dağıldığı ve çok lezzetli olduğu rivayet edilen bu mango türü hakkında Parihar ise “İçi jöle gibi! Rengi de o kadar güzel ki kabuğunu bile yersiniz” diyor.

Bizim de bir canımız çekti, yalan yok... Kusura bakmayın. Neyse...

ÖZEL KORUMA EKİBİ TUTTU

Geçen sene yerel basında Parihar'ın bahçesinde yatan hazine haber olunca sıkıntı çıkmış! “Hırsızın biri girdi 14 tanesini çaldı. Ben de bir güvenlik ekibi tuttum” diyen Parihar, üç adam ve dokuz köpekle bahçesini koruyor. Bu hizmet için ayda 8 bin rupi (942 lira) ödüyor.

(Fotoğraf: Sankalp Singh Parihar)

Normalde bu meyveyi yetiştirmek sadece güvenlik açısından değil teknik olarak da zor. Miyazaki mangosunun en iyileri Japonya'nın Kyushu adasında çok katı kurallarla yetiştiriliyor. Örneğin şeker oranı yüzde 15, tanesi en az 350 gram olmak zorunda. Küçük bir ağın içinde adeta pamuklara sarılarak büyütülen bu meyve sıcaklığı ayarlanabilen sera ortamında yetiştiriliyor. Böylece mango tam kararında güneş ışığı alıyor, kırmızı rengine kavuşuyor ve yeteri kadar olgunlaşınca onu saran ağın içine kendisini bırakıyor.

Parihar, Japonya'daki bu emek yoğun çalışan ve Katana üretir gibi ustalaşmış rakipleriyle nasıl yarışır bilinmez ancak onun iddiası bu mango türünün doğal olarak Hindistan'da yetişebileceği ve bu sebepten ekstra özen gerektirmediği yönünde: “Çünkü nasıl bir mango türü olduğunu bilmiyordum. Hindistan'da yetişen mangolar gibi yetiştirdim ve oldu...”

'HERKES BUNU YEMELİ!'

Şimdi ise dünyanın en pahalı mangosunu Hint çiftçilerin erişimine açmak istiyor: “Hindistan'daki her hane bu mangodan yiyebilmeli” diyen Parihar bu vizyonunu şöyle açıyor: “Japonya'da pahalı çünkü çok maliyetli bir ortamda yetişiyor. Hindistan'da bunu doğal olarak yetiştirebiliriz ve maliyetini ciddi olarak düşürmüş oluruz.”

Parihar şu ana kadar bahçesinde 52 tane Miyazaki mangosu yetiştirmiş. Parihar ve eşi Rani, kesinlikle bu meyveleri şimdilik satmak istemiyor. Yeteri kadar yetiştirip tohum elde ederek yenilerini ekmenin peşindeler.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Haberde yer alan bilgilerin büyük bir kısmı Vice'ta yayınlanan "A Couple Accidentally Grew the ‘World’s Most Expensive Mango’" adlı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber