Merkel'e mülteci eleştirisi: Almanya'nın peşinden gitmeyeceğiz!
Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, ülkesinin mülteciler konusunda Almanya'nın politikalarını takip etmeyeceğini söyledi
Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, mülteciler politikası nedeniyle Almanya Başbakanı Angela Merkel’i eleştirerek, "Avusturya olarak, Merkel’in mülteciler politikasının peşinden gitmeyeceğiz. Moria kampından reşit olmayan çocukların alınmasını da doğru bulmuyoruz. Avusturya olarak mülteciler konusunda AB’den bağımsız kararlar alacağız. Birçok Avrupa ülkesinin de Yunanistan’dan mülteci kabul edeceğini varsaymıyorum. Avusturya olarak son yıllarda çok çok yüksek sayıda mülteci aldık" dedi.
Ülke olarak Avrupa Birliği'ndeki (AB) göç hareketlerinden en çok etkilenen üçüncü ülke olduklarını söyleyen Kurz, "İsveç'ten sonra en çok çocuğu biz aldık. Sadece bu yıl Avusturya'da 3 bin 700 çocuğa iltica prosedüründe olumlu bir kararla koruma sağlandık. Sonuç olarak, Avusturya entegrasyon alanında büyük zorluklarla karşılaşmaktadır. Şansölye, sürekli olarak yenilerini kabul etmek yerine önce bunları entegre etmenin önemli olduğunu söyledi" diye konuştu.
Merkel'den AB'ye sığınmacı tepkisi!
ALMANYA 1500 SIĞINMACIYI KABUL ETMEYE HAZIRLANIYOR
Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Yunan adalarında bulunan 1500 sığınmacının daha ülkeye kabul edilmesi konusunda uzlaştı.
Alman Haber Ajansının (DPA) haberinde, bu sığınmacıların çocuklu ailelerden oluşacağı ve adımın Yunan hükümetiyle de görüşüldüğü aktarıldı. Haberde daha fazla sığınmacının kabul edilmesini isteyen hükümetin diğer ortağı Sosyal Demokrat Partinin (SPD) de Merkel ve Seehofer’in planına onay vermesi gerektiği kaydedildi.
SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Rolf Mützenich ise plana temkinli yaklaşarak, “Bu sayıyı ben bilmiyorum. Hükümet, başbakan ve içişleri bakanından oluşmuyor. Onların uzlaşması değil hükümet arasındaki uzlaşma geçerlidir.” ifadelerini kullandı.
Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Katrin Göring-Eckardt da rakamın 1500 ile sınırlanmasını eleştirerek, “Bu felaketten kaçabilen her insan için mutlu olurum. Ancak koruma statüsü verilen 400 aileyi kabul etmek göstermelik bir tekliftir." dedi. Göring-Eckardt, partinin Almanya’nın 5 bin sığınmacıyı kabul etmesini istediğini kaydetti.
Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder ise planı memnuniyetle karşıladığını, böylelikle Almanya’nın yardım etme görevini yerine getireceğini kaydetti.
Seehofer, geçen hafta Midilli Adası'nda bulunan Moria sığınmacı kampındaki yangının ardından Yunanistan'da ana karaya çıkarılan refakatçisi olmayan 400 çocuktan 100 ila 150’sinin Almanya'ya getirileceğini söylemişti.
Moria Kampı'ndaki yangının ardından Almanya'da sığınmacıların ülkeye getirilmesine ilişkin tartışmalar yaşanmıştı.
Kaynak: İHA