Merkel'den aşı zorunluluğu çıkışı: Güven getirmez!

Halkın yüzde 58,7'sine Kovid-19 aşısının ilk dozunun, yüzde 43'üne de ikinci dozu uygulandığı Almanya'da Başbakan Angela Merkel, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında, Almanya'da aşı zorunluluğu getirilmeyeceğini açıkladı.

Son Güncelleme:

Şansölye Merkel, Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ile Robert Koch Enstitüsünü (RKI) ziyareti sonrasında basın toplantısı düzenledi. Hedeflerinin 12-49 yaş aralığındakilerin yüzde 85'inin aşılanması olduğunu ancak henüz bu hedeften uzak olduklarını belirten Merkel, uygulanan aşıların Kovid-19'la mücadeleye yaradığını söyledi.

Son dönemlerde düşüş eğiliminde olan insidans değerinin, Delta varyantından olumsuz etkilendiğine işaret eden Merkel, gelecekte başka varyantların da görülebileceğini belirtti.

ZORUNLU AŞILAMA GÜVEN GETİRMEZ

Kovid-19'dan korunmak için gerek aile içinde gerekse dışarıda çaba sarf edilmesi konusunda vatandaşlara ricada bulunan ve herkesi aşı olmaya davet eden Merkel, "Aşı sadece sizi korumakla kalmaz, aynı zamanda yakınlarınızı, sevdiklerinizi de korur. Ne kadar çok aşılanırsak o kadar özgür yaşayabiliriz." dedi.

Gazetecilerin "Almanya'da zorunlu aşılama olup olmayacağı" sorusu üzerine Merkel, aşılanmayı teşvik ettiklerini ancak ülkede zorunlu aşılama olmayacağını, zorunlu aşılamanın güven getirmeyeceğini belirtti.

Yeterli aşıya sahip olduklarını ve aşı yaptırmayı beklemek için herhangi bir gruplamanın olmadığını kaydeden Spahn, isteyen herkesin istediği her yerde aşı olabileceğini belirterek, "Aşılamaların daha yaygın devam edebilmesi için yerel yönetimlerin, kilise ve camilerin, spor kulüplerinin daha aktif hareket etmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Üçüncü dalganın hala tam kırılamadığını vurgulayan Merkel, 60 yaş üstünün yüzde 90'ının aşılanması hedefinin başarılmasının, gençlere yönelik koydukları hedefe oranla daha gerçekçi olduğunu ifade ederken, "Sağlık çalışanlarını zorunlu aşı yapmak gibi bir yolu tercih etmeyeceğiz. Aşı olmakla hem kendinizi hem de sevdiklerinizi korumuş olacaksınız. Yakın çevrenizdekilerin aşı olmaya yönlendirin. Ne kadar çok aşılanırsak, o kadar özgür olacağız. Aşılama sayesinde yüksek insidans rakamları ile daha etkili mücadele edilebilir. Salgına karşı en etkili önlemler iç mekanları yeterince havalandırmak, test yaptırmak, mesafe, maske ve hijyen kurallarına uymaktır. En etkilisi ise aşı olmaktır. Almanya'da bugün itibariyle salgınla ilgili olumlu gelişmeler oldu. Ancak salgın bitmedi" dedi.

Almanya Sağlık Bakanı Spahn da aşı randevusu almanın eskiye göre daha kolay olduğuna işaret ederek Alman halkına "Fırsatı değerlendirin ve aşı olun." çağrısında bulundu.

Cami ve spor sahası gibi noktalarda aşı kampanyaları düzenlendiğini hatırlatan Spahn, aşılama oranının yüksek olduğunu ve bu hızı korumak istediklerini kaydetti.

"HARİKA AŞI ORANLARIMIZ VAR"

Almanya Etik Kurulu Başkanı Alena Buyx, ülkede belirli gruplara yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı olma zorunluluğu getirilmesine ihtiyaç duyulmadığını söyledi.

Buyx, Alman İkinci Televizyon Kanalı ZDF'ye yaptığı açıklamada, Etik Kurulunun belirli koşullarda bazı meslek gruplarında çok dar ve sınırlı şekilde aşı zorunluluğu getirilebileceği üzerine düşünülebileceğini belirttiğini anımsatarak, "Ancak bu koşulların geçerli olmadığını söyleyebilirim." dedi.

Bir taraftan risk altındakileri korumanın başka yolları bulunduğunu, diğer taraftan da çeşitli meslek grupları için Almanya'da, Fransa'dakinden çok daha iyi aşılama oranları bulunduğunu ifade eden Buyx, "Sağlık çalışanları ve öğretmenler için gerçekten harika aşı oranlarımız var. Bu yüzden buna hiç ihtiyacımız olmadığını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Sonraki Haber