Meksika’yı Otis Kasırgası vurdu! Şiddetli dalgalar ve sel konusunda uyarılarda bulunuldu

Meksika’nın güneyini kategori 5 seviyesinde Otis Kasırgası vurdu. Kasırga nedeniyle okullarda eğitime ara verildi.

Son Güncelleme:

Meksika’da Otis Kasırgası kategori 5 seviyesinde Guerrero eyaletindeki Acapulco kentinde karaya ulaştı. Şiddetli rüzgar ve yağışlara yol açan kasırga ülkenin güneyini etkisi altına aldı. Rüzgar hızının saatte 270 kilometreye ulaşması beklenirken, yetkililer kıyı kesiminde şiddetli dalgalar ve sel konusunda uyarıda bulundu.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi (NHC) tarafından yapılan açıklamada, Otis Kasırgası’nın Cuma günü Guerrero ve Oaxaca eyaletlerinin batı kıyılarında 20 inçe kadar yağış getirmesinin beklendiği belirtildi.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, riskli alanlarda yaşayanları acil durum merkezlerine gitmeleri, nehir kıyaları gibi bölgelerden uzak durmaya çağırdı.

Kasırga nedeniyle Guerrero eyaletinde okullarda eğitime ara verilirken, Acapulco'da askerler kıyı şeridinde denetim yaptı.

KASIRGA NASIL OLUŞUR?

Kasırgalar, Dünya'nın en şiddetli rüzgarlarıdır ve temelde iki kaynaktan beslenirler: Isı ve su. Kasırgaların tohumu, ekvatorun üzerindeki ılık sularda atılır; buralarda okyanus yüzeyinin üstündeki hava, ısıyı ve nemi emer. Isınan hava yükselirken, altında düşük basınçlı bir bölge bırakır. Bu süreç yinelenirken hava yüksek basınçlı yerlerden alçak basınçlı yerlere ilerler, ısı yükselir ve havada girdaplar oluşur. Bu sıcak hava, atmosferde belli bir yüksekliğe ulaşınca soğur ve bulutlar şeklinde yoğunlaşır. Ardından büyüyüp girdaplaşan hava ve bulutlar gittikçe büyüyerek, fırtınaya dönüşür.

Yani kasırga oluşması için gereken ilk koşul, kasırgaların işine yarayan birkaç başka koşula da neden olan Atlantik Okyanusu'ndaki ılık sulardır. "Suların daha ılık olması, basıncın daha düşük olması ve dolayısıyla kasırga oluşumuna açık olan, durağanlıktan daha uzak bir atmosfer anlamına gelebilir. Kasırgaların yapı taşı olan fırtınalar daha rahat toplanıp ilerleyebilir," diyor Colorado Eyalet Üniversitesi'nden atmosferik bilimci Phil Klotzbach.

Bir diğer önemli etken ise rüzgar sapmasıdır. Yani atmosferde yükseldikçe rüzgar yönünde görülen değişimdir. "Tropikal Atlantik ılık olduğunda, rüzgar sapması düzeyleri düşer. Rüzgar sapması çok fazla olduğunda ise kasırga parçalara ayrılır," diye anlatıyor Klotzbach. Ekvatorun farklı yanlarında oluşan fırtınaların dönüş yönleri farklı olur.

Kaynak: İHA

Şaşırtan kampanya: Bu evler sadece 1 dolar Çocuklara sosyal medya yasağı geldi! COP29'da, iklim krizlerinin çözümünde kadının rolü ele alındı Putin’in Kim Jong'a gönderdiği nadir bulunan hayvanlar şaşırttı 2024’ün kelimesi “manifest” Yunanistan'da işçi ve memurlardan 24 saatlik grev