Meksika, ABD'li silah üreticilerine dava açtı: 'Ülke kan gölüne döndü!'
Geçen 36 bini aşkın cinayetin işlendiği Meksika'da hükümet, ABD'li silah üreticilerine dava açtı. Meksika, uyuşturucu kartellerinin kaçak yollardan silah edinmelerine yardım ettikleri için aralarında endüstrinin devlerinin de yer aldığı 10 firmadan 10 milyar dolar talep ediyor. Peki nasıl olacak?
Meksika'da devlet görevlileri, hükümetler, aktivistler neredeyse herkes yıllardır aynı konudan şikayetçi: ABD'li silah üreticileri kaçak yollardan kartellere silah veriyor ve Meksika'da durmayan çete savaşları ve dökülen kanın bir ölçüde sorumlusu olarak ABD gösteriliyor.
Bu noktada artık adım atma kararı alan Meksika hükümeti, ABD'li 10 silah üreticisi ve satıcısına dava açtı. Yapılan resmi açıklamada “Umursamaz ve illegal ticari faaliyetleri nedeniyle ülkenin kan gölüne dönmesine neden oldular” ifadeleri yer aldı:
“On yıllar boyunca devlet ve Meksika vatandaşları ABD'den sınırın ötesine adeta akan ölümcül silah selinin kurbanı oldu. Bu silah seli, sanıkların kasıtlı eylemlerinin ve ticari uygulamalarının öngörülebilir bir sonucudur.”
ZAPATA'NIN SÖZÜ İLE KAMPANYA...
Ayrıca ünlü silah firması Colt'un Meksika kültürüne özellikle hitap etmek için yaptığı kampanyayı da kınayarak bir örnek öne sürüldü. Colt'un ürettiği özel seri .38 tabancalarda Meksikalı devrimci ve ülkenin halk kahramanları arasında gösterilen Emiliano Zapata'nın yüzü ve ona atfedilen bir söze yer verilmişti: “Dizlerinin üzerinde yaşamaktansa ayakta ölmek yeğdir.”
Hükümet, söz konusu özel seri tabancalardan birinin 2017'de Meksikalı araştırmacı gazeteci Miroslava Breach Velducea'nın yaşamını yitirdiği silahlı saldırıda kullanıldığının altını çizdi. Ülkede oldukça güçlü olan Sinaloa kartelinin bir üyesi geçen yıl cinayetten suçlu bulunmuştu.
Meksika Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre ülkeye kaçak yollarla sokulan silahların yüzde 70'inin ABD kaynaklı. Sadece 2019'da dahi bu kaçak silahlarla 17 bin cinayet işlendiği ifade ediliyor.
EN AZ 10 MİLYAR DOLAR!
Bakanlık adına davayı yürüten hukuk danışmanı Alejandro Celorio, yaşadığı silahların neden olduğu zararın Meksika'nın milli gelirinin yüzde 1.7 ile yüzde 2'sine denk geldiğini öne sürdü. Celorio bu sebeple hükümetin en az 10 milyar dolar tazminat talep edeceğini söylüyor.
Meksika'da aslında silah satışları çok sıkı denetlenmekte. Tüm satışlar Savunma Bakanlığı'nın gözetimi altında. Fakat karteller olarak da bilinen uyuşturucu çeteleri silah bulmakta, silah edinmekte zorluk çekmiyor. Bu da şiddet ateşinin sürekli biçimde harlanması anlamına geliyor.
Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador şiddeti azaltacağına dair söz verse de geçen yıl ülkede 36 bini aşkın cinayet işlendi.
Davanın ABD tarafında ise adres Boston. Şehirdeki federal mahkemede işleme alınan davada, dava edilen şirketler arasında Smith & Wesson Brands, Barret Firearms Manufacturing, Beretta USA, Colt's Manufacturing Company ve Glock gibi sektörün tartışmasız en büyük ve en ünlü isimleri de yer almakta. Aynı zamanda üreticilere ek olarak ABD'nin ünlü silah toptancısı Interstar Arms da dava dosyasında kendisine yer buldu.
'SORUMLU MEKSİKA'DIR!'
Meksika hükümeti, dava dosyasında adı geçen şirketlerin sattıkları silahların yasadışı yollardan Meksika'ya sokulacağını bildiklerini ve buna yardımcı olduklarını öne sürmekte. Silah endüstrisinin ABD merkezli ticaret birliği National Shooting Sports Foundation (Ulusal Atıcılık Sporları Vakfı) ise “Meksika hükümeti kendi sınırları içindeki yaygın suç ve yolsuzluktan sorumludur” şeklinde çarpıcı bir açıklama yaptı.
Daha sonra Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard da gazetecilere verdiği demeçte, Meksika’nın en az 10 milyar dolarlık tazminat istediğini doğruladı.
Georgia Eyalet Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Profesör Timothy Lytton, Meksika’dan gelen bu adımın silah endüstrisinin büyük oyuncularını; uygunsuz pazarlama iddiaları nedeniyle faaliyetlerini açıklama noktasında daha şeffaf olmaya zorlayabileceğini ifade ediyor.
Meksikalı yetkililer, güncel olarak faaliyet göstermeyen ve feshedilen ABD merkezli şirket Remington Arms'ın, 2012 yılında, ABD’nin Connecticut eyaletinde gerçekleşen Sandy Hook İlkokulu saldırısına katkıda bulunduğuna yönelik davaları örnek gösterdi. Remington kurbanların ailelerine toplam 33 milyon dolar ödemeyi teklif ediyor.
metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr
Kaynak: Bu haberde yer alan bilgilerin büyük bir kısmı New York Times'da yayınlanan "Mexico Sues Gun Companies in U.S., Accusing Them of Fueling Violence" başlıklı makaleden derlenmiştir.
Kaynak: Web Özel