'Mega deprem' uyarısını kaldıran Japonya'yı tayfun vurdu

“Çok güçlü” bir tayfun, bugün Tokyo'yu ve Japonya’nın doğu Pasifik kıyılarını vurdu. Birçok tren seferi ile 650'den fazla uçuş iptal edildi ve elektrik kesintileri rapor edildi.

Son Güncelleme:

Japonya, bir haftadır yürürlükte olan “mega deprem” uyarısının kaldırılmasından bir gün sonra, bu kez Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA) tarafından “çok güçlü” olarak nitelendirilen ve en yüksek kategori olan “şiddetli tayfunun” bir kademe altında yer alan bir tayfun tarafından vuruldu. 

JMA, tayfunun yerel saatle 16.00’da Tokyo'nun yaklaşık 170 km güneyinde olduğunu ve saatte 216 km'ye varan hızlarla kıyı boyunca takımadaların kuzey/kuzey doğusuna doğru ilerlediğini açıkladı.

Yetkililer, şiddetli yağmur ve kuvvetli rüzgâr uyarısında bulundu.

JMA, Tokyo'nun doğusundaki kıyı vilayeti Çiba'nın “yüksek dalga, toprak kayması ve sel riski nedeniyle azami alarm durumunda olması gerektiği” uyarısında bulundu. 

Yangın ve Afet Yönetim Ajansı, 18 binden fazla kişiyi bölgeden tahliye etmeye davet etti. Halihazırda herhangi bir can kaybı ya da büyük hasar bildirilmedi. 

Televizyon kanalları, devrilen ağaçların ve sular altında kalan yolların yanı sıra kıyıdaki büyük dalgaların görüntülerini gösterdi.

Ancak tayfunun merkezinin denizde kalması ve hava sisteminin yarın sabah doğuya dönüp tekrar Pasifik'e yönelmeden önce bu gece yaklaşık 40 milyon kişinin yaşadığı Büyük Tokyo'yu çevreleyen sahil boyunca ilerlemesi bekleniyor. 

ABD ordusunun Tayfun Uyarı Merkezi, Çiba açıklarında yarın yerel saatle 03.00'da saatte 195 km hızla esen rüzgârların hızının 240 km’nin üzerine çıkacağını tahmin ediyor.

Tokyo'nun bazı ilçelerinde iki bini aşkın ev bugün tayfun nedeniyle elektriksiz kaldı.

Uçaklar ve trenler

Japon havayolu şirketi ANA, bugün için planlanan 281 iç hat ve 54 dış hat uçuşunu iptal etti ve bu iptallerden 72 binden fazla etkilendi. Japan Airlines ise 361 uçuşu iptal ederek, yaklaşık 57 bin yolcuyu etkiledi. ANA, yarın da yaklaşık 30 seferin iptalini öngörüyor.

Japonya'nın yüksek hızlı trenleri olan Şinkansen ağının önemli bölümlerindeki trafiğin de bugün, özellikle Tokyo ile Nagoya arasındaki yoğun bölümde aksamalar bekleniyor.

Disney'in iki tema parkı Tokyo Disneyland ve Tokyo DisneySea kapandı. Tayfun, Japonya'da milyonlarca insanın ailelerinin yanına döndüğü “obon” tatil haftası kutlanırken ve Maria tropikal fırtınasının bazı kuzey bölgelerine rekor yağış bırakmasından birkaç gün sonra meydana geldi. 

Japonya'yı sık sık ölümcül toprak kaymalarına neden olabilen büyük tayfunlar vuruyor. Geçen ay yayınlanan ortak bir bilimsel çalışmaya göre, bölgedeki tayfunlar kıyıya daha yakın oluşuyor, eskisinden daha hızlı şiddetleniyor ve iklim değişikliği nedeniyle karada daha uzun süre kalıyor. 

Singapur'daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi, Rowan Üniversitesi ve ABD'deki Pennsylvania Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu sonuçlara ulaşmak için “19’uncu yüzyıldan 20’nci yüzyılın sonuna kadar 64 bin aşkın tarihî ve gelecekteki fırtınayı” analiz etti ve modelledi.

Sonraki Haber