Maymun çiçeğini yendi: DSÖ'nün farkındalık yüzü oldu! Harun Tulunay yaşadıklarını anlattı

DSÖ onu farkındalık yüzü olarak tanıttı. Avrupa'da maymun çiçeğine yakalanan ilk hasta oldu. Harun Tulunay yaşadıklarını anlattı.

Son Güncelleme:

Önce HIV ile mücadele etti, ardından pandemi döneminde Kovid geçirdi. Geçtiğimiz Haziran ayında ise maymun çiçeği virüsü nedeniyle 11 günü hastanede olmak üzere yaklaşık 3 hafta karantinada kaldı. İngiltere'de yaşayan Harun Tulunay, maymun çiçeği ile ilgili tecrübelerini paylaşınca, bir anda dünyanın gündemine oturdu.

DSÖ'NÜN FARKINDALIK YÜZÜ OLDU

İngiltere'den Çin'e, Kanada'dan Hindistan'a kadar dünyanın her yerinde onun hikayesi yer aldı. Avrupa'da maymun çiçeği olduğunu açıklayan ilk hasta olduğu için Dünya Sağlık Örgütü onu, hastalığın farkındalık yüzü olarak tanıttı.

İlk olarak 70'li yılarda Afrika'da görülen maymun çiçeği virüsünün (monkeypox) Kasım 2021'de ilk kez Afrika dışı bir ülkede, ABD'de ortaya çıkmasının ardından, tüm dünya yeni salgın mı geliyor endişesiyle sarsıldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hastalıkla ilgili başlarda endişe verici boyutta bir salgının söz konusu olmadığını açıkladı.

Ancak 9 aylık sürede virüs, 78 ülkede 18 binden fazla kişiye bulaştı. DSÖ Başkanı Tedros Ghebreyesus, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, vakaların yüzde 70'den fazlasının Avrupa'da, yüzde 25'inin ABD'de görüldüğünü, hastaların yaklaşık yüzde 10'unda ise hastaneye yatış gerektiğini kaydetti ve maymun çiçeği ile ilgili “küresel acil durum ilan edildi.

Vaka sayılarının hızla arttığı ABD'deki Kaliforniya eyaletinin San Fransisco bölgesi ile New York eyaletinde de önceki gün halk sağlığı acil durumu ilan edildi. Maymun çiçeğinden Afrika dışındaki ilk ölüm ise önceki gün Brezilya ve İspanya'dan bildirildi.

MAYMUN ÇİÇEĞİNE YAKALANAN İLK TÜRK HASTA

Geçtiğimiz Haziran ayında İngiltere'nin başkenti Londra'da maymun çiçeği teşhisi alan Türk hasta Harun Tulunay, yaşadığı hastalık deneyimini sosyal medyasından açıkça paylaşan Avrupa'daki ilk hasta oldu.

DAMGALANMA KORKUSU VİRÜSTEN DAHA TEHLİKELİ

Damgalanma korkusunun, virüsün daha da hızlı yayılmasına neden olduğuna da değinen Tulunay, ''her kesim için doğru bilgilendirmenin önemine değindi ve önemli bir çağrıda bulundu İnsanların çoğu belki de lezyonları görüyor ama damgalanacağını düşündükleri için korkuyor, doktora gitmiyor. Ya da sadece eşcinsel bireylerde olduğunu düşündükleri için kendilerine kondurmuyorlar. Farkında olmadan bulaştırmaya devam ediyorlar.'' dedi.

Kaynak: Haber Global TV

UCM'nin tutuklama emri sonrası İran'dan dikkat çeken Netanyahu ve Gallant hamlesi Filipinler'de yangın! En az 2 bin kişi evlerinden oldu Elon Musk'ın "ABD yeni Roma'dır" paylaşımının ardından dünyayı neler bekliyor? The Economist'ten 2025 yılı kehaneti! Kapaktaki sembol, figür, şifrelerin anlamı ne? Kadına yönelik şiddete İtalya'da protesto COP29'da iklim finansmanı anlaşması onaylandı