Mauritius'da büyük felaket! Halk saçlarını bağışlıyor

Afrika kıtasına bağlı ada ülkesi Mauritius'da halk, karaya oturan yük gemisinden sızan petrolün yayılmasını engellemek için saçını bağışlıyor

Son Güncelleme:

Hint Okyanusu'ndaki 1.2 milyonluk ada ülkesi Mauritius, tarihinin en korkunç çevre felaketini yaşadı. Japon Mitsui OSK Lines'a ait MV Wakashio adlı tanker, Mauritius'taki resiflerde karaya oturdu ve tonlarca petrol denize sızmaya başladı. Mürettebatı tahliye edilen tankerden okyanusa ve ada çevresine petrol sızmaya başlaması üzerine Başbakan Pravind Jugnauth, cuma günü ‘çevresel acil durum’ ilan etti. Bir dönem Fransız kolonisi olan ülkeye Fransa’nın da yardım ekipleri göndereceği duyuruldu.

Gemideki en az 1000 tonluk yakıt masmavi sulara karışırken, yetkililer hummalı bir çalışma ile tankerdeki 500 tonluk yakıtı boşalttı. Gemide 2500 tonluk başka yakıt kaldığını açıklayan Japon şirketin CEO’su Akihiko Ono, "Sebep olduğumuz bu büyük sorun için çok içten ve derinden özür diliyoruz. Bu sorunu çözmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi. 

Ülkenin en önemli gelir kaynağı olan sahillerindeki ekolojiye zarar verecek bu felaket için yetkililerin harekete geçtiği belirtildi. Turizm, Mauritius ekonomisine 1.6 trilyon dolarlık bir gelir sağlıyor.

MAURITIUS ÇEVRE FELAKETİYLE KARŞI KARŞIYA

HALK SAÇINI SATIYOR

25 Temmuz 2020'de Mauritius'ta mercan resifinin üzerinden geçerken karaya oturan Japon yük gemisinden yüzlerce ton petrol okyanusa yayıldı. Halk petrolün yayılmasının önüne geçebilmek için gönüllü olarak saçını bağışladı. Temizlik çalışmalarının sürdüğü bölgede halk, deniz canlılarını koruyabilmek için seferber oldu.

Ada halkı petrolün yayılmaması için saçlarını keserek setler oluşturmaya başladı. Yağı emen saçların petrolü tutarak yayılmasını engellediği belirtildi. Saç bağışlama kampanyasının başlatıldığı ülkede temizlik çalışmalarına dalış merkezleri çalışanları, balıkçılar ve halkın çoğunluğu da katıldı.
Dünyaca ünlü çevre örgütü Greenpeace, petrol sızıntısının Mauritius'un gördüğü en kötü ekolojik krizlerden biri olabileceğini açıkladı.

Kaynak: İHA

Sonraki Haber