Mars'ta yaşam var mı? Kızıl gezegen Mars'ta ilk kez sıvı su bulundu

Bilim insanları kızıl gezegen Mars'ta ilk kez sıvı su bulunduğuna dair kanıt elde etti. Buna göre Mars'ın kayalık yüzeyinin 10 ila 20 kilometre altında su rezervuarı var.

Son Güncelleme:

Kızıl gezegen Mars'tan heyecan verici haber geldi. Bilim insanları gezegenin kayalık dış kabuğunun altında, sıvı halde bulunan su rezervuarı keşfetti. Bulgu ABD merkezli Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri'nde yayınlandı. Buna göre keşif Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın 2018 yılında Mars'a gönderdiği Insight Lander aracından sağlanan verilere dayanıyor. Araç, 2020'de görevi süresi dolana kadar kızıl gezegendeki titreşimleri kaydetmişti. Verileri analiz eden bilim insanları, Mars yüzeyinin 10 ila 20 kilometre altında sıvı halde bulunan suyun sismik sinyallerini ortaya çıkardı. Keşif önemli. Çünkü daha önce Mars'ta buz bulunduğuna dair kanıtlar elde edilse de sıvı halde su olduğuna dair veriye rastlanmamıştı.

Araştırmaya katılan Kaliforniya Üniversitesi'nden Profesör Michael Menga'ya göre yeni bulgu, Mars'ın suyunun nereye gittiği sorusunu yanıtlıyor. Mars yüzeyinde yapılan çalışmalar antik çağlarda gezegende nehir ve göller olduğunu gösteriyor. Ama kızıl gezegen 3 milyar yıl boyunca bir çölden ibaretti. Araştırmacılara göre suyun bir kısmı buharlaşarak yok oldu, büyük kısmıysa yer altında bulunuyor.

Peki keşif Mars'ta yaşam olup olmadığı hakkında bilgi sağlayabilir mi? Şu anda böyle bir kanıt yok. Araştırmacılar gezegende yaşanabilir bölgeler varsa bile, bu noktaların henüz ulaşılamayan derinliklerde olduğu görüşünde.

Boğa kadar ağır bal kabağı! Bakü'nün kurtuluşunun 106. yıl dönümü 14 yıl aradan sonra sahnede yumruklu kavga Balıkçıların ağlarına takıldı, 4 günde kurtarıldı Rusya ve Ukrayna arasında bir savaş esiri takası daha gerçekleştirildi Yapay zeka kasiyerler bilet satışına başladı