Makao, geleneksel Çin tıbbının merkezi oluyor

Uzun yıllar en büyük gelir kalemi kumarhane turizmi olan Makao, son 10 yılda ekonomisini çeşitlendirdi. Çin'e bağlı özerk bölge turizmin yanı sıra fuar ve geleneksel Çin tıbbı merkezi olma yolunda ilerliyor…

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün Makao Özel İdari Bölgesi (SAR) Amiri Fernando Chui Sai On eşliğinde, Çin ve Portekizce Konuşan Ülkeler Ticaret İşbirliği ve Hizmet Platformu'nda incelemelerde bulundu. Çin ile Portekizce konuşan ülkelerin dostluk işbirliğine kolaylık ve hizmet sunan söz konu platform, Makao ekonomisinin belli ölçüdeki çeşitlendirilmiş gelişmesi için ekonominin çeşitlendirilmesi için önemli bir örnek niteliği taşıyor.  

Makao'nun Çin'e dönmesinden bu yana, özellikle 2002 yılında Makao ekonomisi tek bir sektöre odaklanma tehlikesiyle karşı karşıyaydı. 2014 yılında kumar ve gazino sektöründen elde edilen gelir, 10 yıldan sonra ilk kez düşüş göstererek 2013 yılına GSYİH'sına oranla yüzde 0,4 azalmıştı. Bu, kumarhane sektörüne yüksek bağımlılığın Makao ekonomisi için bir risk noktası olduğunu ve ekonomideki belli ölçüdeki çeşitliliğin uzun vadeli bir çözüm olduğunun da bir göstergesiydi.  

Yıllardır harcanan çabalar sayesinde, Makao ekonomisinde çeşitlilik temel olarak oluşturuldu. Makao Özel İdari Bölgesi Yönetimi tarafından kısa süre önce yayınlanan 2018 yılı verilerine göre, kumar sektörünün Makao ekonomisindeki payı 2013 yılındaki yüzde 63,1'den 2018 yılında yüzde 0,5'e indirildi. Fuar, finans, geleneksel Çin tıbbı ve ilaç, kültürel sektörlerin katma değeri, 2015 yılıyla karşılaştırıldığında yüzde 36,5 yükseldi.  

Bununla birlikte, özel idari bölge hükümeti, Makao'daki gerçeklere dayanarak başlıca olarak fuar, kültür, Çin tıbbı ve ilaç ve özgün finans gibi sektörleri geliştiriyor. Makao, sadece 10 yıl içinde Asya'da bir numaralı fuar merkezleri arasına girdi. Öte yandan Makao'da halihazırda mikroelektronik, geleneksel Çin tıbbı, akıllı şehirlerde nesnelerin interneti, ay ve gezegen bilimleri araştırmalarını destekleyen dört ulusal laboratuvar bulunuyor. Ayrıca teknolojik girişimciliği teşvik etmek için Hong Kong ve Makao'nun ilk "ulusal yaratıcılık alanı" Makao'da bulunuyor. Guangdong-Hong Kong-Makao Büyük Körfez Bölgesi Kalkınma Planı, bu yıl Makao'nun bu plan kapsamındaki dört merkez şehirden biri olduğunu ortaya koyarak Makao'nun gelişme yönünü belirginleştirmişti.  

Sonraki Haber