Macron'dan Pavel Durov açıklaması: Siyasi bir karar değil

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Telegram'ın patronu Pavel Durov'un gözaltına alınmasının “siyasi bir karar olmadığını” söyledi. 

Son Güncelleme:

Fransız medyası, Telegram'ın patronu Pavel Durov'un dünya çapında demokrasi yanlısı aktivistler tarafından da kullanılan platformdaki suç faaliyetlerini denetlemede başarısız olduğu iddiasıyla gözaltına alındığını duyurdu.

Fransız polisi Durov'un Paris'in kuzeyindeki Le Bourget havaalanında gözaltına alındığını resmi olarak teyit etmedi. Ancak, Pazartesi günü sosyal medya platformu X'te yaptığı paylaşımda gözaltıyla ilgili olarak “burada yanlış bilgiler okuduğunu” söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın “ifade ve iletişim özgürlüğü, yenilikçilik ve girişimcilik” ilkelerine bağlı kalmaya devam ettiğini ifade ederek, “özgürlüklerin, vatandaşları korumak ve temel haklarına saygı göstermek için yasalarla belirlenen bir çerçeve içinde kullanıldığını” kaydetti. 

Macron, “Yasaları uygulamak, tam bağımsızlık içinde adalet sisteminin görevidir. Telegram başkanının Fransa topraklarında gözaltında alınması devam eden bir adli soruşturmanın parçası olarak gerçekleşmiştir. Bu kesinlikle siyasi bir karar değildir. Karar vermek yargıçlara kalmıştır” dedi. 

NELER YAŞANDI?

Değerinin 15 milyar dolardan fazla olduğu düşünülen Durov'un özel jetiyle Le Bourget havaalanına indikten kısa bir süre sonra gözaltına alındığı bildirildi.

Macron devam eden soruşturmayla ilgili herhangi bir ayrıntı vermedi, ancak Telegram'ın organize suç, terörizm ve aşırı sağcılıkla bağlantılı olanlar da dahil olmak üzere herkesin uygulamayı incelemeden kullanmasına izin verdiği yönündeki yıllarca süren eleştirilerin ardından geldi. Uygulama üzerinden yapılan iletişim şifreli, yani hükümetler bu uygulama üzerinden söylenenleri ya da paylaşılanları sansürleyemiyor ya da müdahale edemiyor.  

DEAŞ üyelerinin 2015 Paris terör saldırılarının ardından Telegram'ı kullanmaları ve kolluk kuvvetlerinin uygulamaya bir arka kapıdan girmelerine izin verilip verilmeyeceği sorulduğunda Durov platformu savunarak şunları söylemişti: “Şifrelemeyle ilgili ilginç olan şey, sadece bazı insanlar için güvenli olamayacağıdır.”

Telegram yaptığı açıklamada, çevrimiçi dezenformasyon akışını durdurmayı amaçlayan 2022 Dijital Hizmetler Yasası da dahil olmak üzere AB yasalarına uyduğunu bildirdi ve “moderasyonunun endüstri standartları dahilinde olduğunu ve sürekli geliştiğini” kaydetti. 

Şirket, Durov'un “saklayacak hiçbir şeyi olmadığını ve Avrupa'da sık sık seyahat ettiğini” ve “bir platformun ya da sahibinin o platformun kötüye kullanılmasından sorumlu olduğunu iddia etmenin saçma” olduğunu belirti. 

Telelgram, Ukrayna'daki savaş sırasında yaygın olarak kullanılıyor. Ayrıca Rusya'nın yanı sıra Hong Kong ve İran'daki demokrasi yanlısı protestocular için de hayati bir iletişim aracı niteliğinde. 

Durov, Rusya'da doğdu ancak daha önce başlattığı bir uygulamadaki hükümet karşıtı içeriğin kapatılmasını reddettikten sonra 2014 yılında ülkeyi terk etti. 

Sonraki Haber