Macron'dan skandal Libya açıklaması: Türkiye tehlikeli bir oyun oynuyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Türkiye'nin Libya'da üstlendiği role müsaade etmeyiz" diyerek Türkiye'yi 'tehlikeli bir oyun oynamakla' suçladı.

Son Güncelleme:

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said ile ortak basın toplantısında skandal bir açıklamada bulundu.

Macron, "Görüşüme göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türkiye'nin bugün Libya'da tehlikeli bir oyun oynadığını ve Berlin konferansında üzerine aldığı taahhütleri ihlal ettiğini çok net bir şekilde bildirdim" dedi.  

Macron, "Türk-Fransız deniz kuvvetleri arasında gerçekleşen hadise, NATO'nun 'beyin ölümünün' kanıtı" açıklamasını yaptı. Fransa lideri, Libya'da tüm tarafları ateşkese uymaya çağırdı.

Reuters, Macron'un bu açıklamasının, Türkiye'nin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne verdiği desteğe yanıt olduğunu kaydetti.

NATO'NUN SORUŞTURMA BAŞLATMASIYLA GERİLİM BAŞLADI

Macron'un bu sözleri Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilerin gerildiği bir dönemde geldi.

Fransa ve Türkiye arasında bir süredir Doğu Akdeniz'deki doğalgaz aramaları ve Libya iç savaşındaki zıt politikaları nedeniyle dönem dönem gerilimler yaşanıyordu. 

Son olarak da Fransa'nın bir gemisini Türk gemilerinin taciz ettiğine yönelik suçlamaları NATO'nun soruşturma açmasına yol açtı. 

Fransa'nın açıklamalarına göre Akdeniz'de NATO misyonu çerçevesinde görev yapan Courbet isimli firkateyn, Tanzanya bandıralı bir gemiyi ambargoyu deldiği ve Libya'ya silah taşıdığı şüphesiyle denetlemek istedi. 

Fransızlar bunun üzerine Courbet'nin bu gemiye eşlik eden Türk gemileri tarafından taciz edildiğini, Türk savaş gemilerinin Courbet'ye üç kez radar kilitlediğini belirtti. 

Fransa, bu davranışları "aşırı agresif" olarak tanımlayıp, Türkiye'yi NATO'ya şikayet etti. 

Türk yetkililer, yabancı haber ajanslarına yaptıkları açıklamalarda Fransa'nın iddialarını "mesnetsiz" olarak nitelendirdi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Burada bizim gemilerimizi Libya'ya bir şey mi götürüyor diye yoklamaya çalışıyorlar. Bizim de orada gemilerimiz var. Sen NATO müttefikine böyle davranırsan karşılığını alırsın" dedi. 

NATO, bu gelişmeler üzerine konuyla ilgili soruşturma başlatma kararı aldı.

Sonraki Haber