Lübnan'da Beyrut Limanı'ndaki patlamaya ilişkin uluslararası soruşturma çağrıları tartışma yarattı
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, Beyrut Limanı'nda yaşanan büyük patlamayla ilgili uluslararası soruşturma talebinde bulunulmasının "zaman kaybı olacağını" kaydetti.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta büyük yıkıma yol açan patlamayla ilgili bağımsız uluslararası bir soruşturma yapılması çağrıları sürerken, ülkede bazı kesimler ise yargı sistemine güvenilmesini ve soruşturmanın ulusal yargı tarafından yürütülmesini savunuyor.
Lübnan'da 150'den fazla kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 6 bin kişinin yaralandığı Beyrut Limanı patlamasının uluslararası bir soruşturmayla aydınlatılması ve sorumluların ortaya çıkarılması için birçok siyasi çağrıda bulundu.
Eski Başbakanlar el-Hariri, Mikati, Selam ve Fuad Sinyora'nın yanı sıra Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisi lideri Canbolat, Lübnan Güçleri Partisi Genel Başkanı Caca ve Lübnan Müftüsü Deryan da patlama için uluslararası soruşturma açılmasını istedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, Beyrut'taki patlamanın ardından gerçekleştirdiği Lübnan ziyareti sırasında, "açık ve şeffaf bir uluslararası soruşturma" çağrısında bulunmuştu.
CUMHURBAŞKANI AVN: ZAMAN KAYBI
Lübnan Cumhurbaşkanlığı, başkent Beyrut'ta deprem etkisi yaratarak kentin birçok bölgesinde hasara yol açan şiddetli patlamanın soruşturması hakkındaki tartışmalarla ilgili sosyal medyadan bir açıklama yayımladı.
Açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Avn, "Beyrut'taki patlamayla ilgili uluslararası soruşturma talebinde bulunulmasının zaman kaybı olacağını" ifade etti.
Açıklamada ayrıca suçluların ve masumların tespiti için yargının hızlı olması gerektiğine dikkat çekildi.
Lübnan'da şiddetli patlamanın yaşandığı ilk günden bu yana olayın tüm detaylarıyla ortaya konulması için uluslararası soruşturma talebinde bulunulurken, diğer bir taraftan da yerel yargıya olan güvenin sarsılmaması gerektiği savunuluyor.
SORUŞTURMAYI HÜKÜMETE TESLİM ETMEK İSTEMİYORLAR
Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisi Başkan Yardımcısı Faysal el- Sayığ, Mecliste Beyrut Limanı patlaması soruşturmasıyla ilgili birçok konuda hükümet hakkında gensoru önergesi vereceklerini söyledi.
Patlamada Lübnan halkının dehşet verici bir zarar gördüğünü söyleyen Sayığ, "Meselenin örtbas edilmesinden korkuyoruz. Soruşturmayı, patlamaya ihmalleriyle sebep olan hükümete teslim edemeyiz." ifadelerini kullandı.
Sayığ, gayelerinin amonyum nitratın limanda tutulmasının arkasında kimin olduğunu ve bundan kimlerin fayda sağladığını öğrenmek olduğunu kaydetti.
Eski İçişleri Bakanı Mervan Şerbil de "Uluslararası bir soruşturma komisyonu oluşturulması siyasi bir yönelim olur." dedi.
Müstakbel Hareketi Milletvekili Muhammed el-Haccar, Beyrut patlamasına ilişkin gerçeklerin ortaya çıkarılması konusunda Lübnan yargısına da devlet mekanizmasına da güven olmadığını dile getirdi.
FRANSA: SORUŞTURMADA YER ALIYORUZ
Fransa'nın Beyrut Büyükelçisi Bruno Foucher, Beyrut'ta 158 kişinin ölümüne ve 6 binden fazla kişinin yaralanmasına yol açan şiddetli patlamayla ilgili yürütülen soruşturmada yer aldıklarını açıkladı.
Foucher, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkesinin Beyrut'ta meydana gelen patlama hakkındaki soruşturmaya katıldığını belirtti.
Fransız Büyükelçi, soruşturmanın nezih ve hızlı yürütülmesi için Lübnan polisi ve jandarmasına teknik destek sağladığını aktardı.