Lavrov'un Türkiye'ye ziyaretiyle ilgili çok önemli açıklama
Üst düzey bir Türk yetkili, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un önümüzdeki haftaki Türkiye ziyaretinde Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracatı yapabilmesine yönelik planda ilerleme beklediklerini söyledi.
Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı "özel askeri operasyon" adını verdiği bir adımla işgal etmesinin ardından Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanları üzerinden yürüttüğü tahıl ihracatları sekteye uğradı. Ukrayna limanlarında ihracat için bekleyen 20 milyon tondan fazla tahıl bulunuyor.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali tahıl ve gübre fiyatlarının hızla yükselmesine ve küresel gıda krizine neden oldu. Bu işgal ayrıca Birleşmiş Milletler'i Odesa ve diğer Ukrayna limanlarından sevkiyat güzergahlarını yeniden açmaya yönelik plan hazırlamaya sevk etti.
Üst düzey bir Türk yetkili 26 Mayıs'ta yaptığı açıklamada Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'nın ürettiği tahıl ürünlerinin dünya pazarlarına çıkarılması için Türkiye ile Rusya ve Ukrayna arasında görüşmeler yürütüldüğünü söyledi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 30 Mayıs'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, Rusya ve Ukrayna konusunda bir gözlem mekanizmasında rol üstlenmeye hazır olduklarını belirtmişti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 8 Haziran'da Lavrov ile tahıl koridoru konusunda görüşmede bulunacak.
RUSYA BU SORUNUN ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYOR
Türk yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, "Türkiye bir süredir taraflarla bu konuda görüşmeler yapıyor. Rusya'nın bazı şartları var ancak ilerleme beklentisi var. Rusya, Ukrayna ve diğer ülkeler gibi bu sorunun çözülmesini istiyor" dedi.
Yetkili "Görüşmeden somut sonuçlar alınabilir ancak ürün alımları, para transferleri gibi teknik ve zor konular da gündemde" dedi.
Rusya ve Ukrayna, küresel buğday arzının yaklaşık üçte birini karşılıyor. Rusya aynı zamanda büyük bir gübre ihracatçısı konumunda bulunurken, Ukrayna önemli bir mısır ve ayçiçek yağı ihracatçısı konumunda.
"RUSYA UKRAYNA BUĞDAYLARINI ÇALIYOR"
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar bugün düzenlediği basın toplantısında "Rusya utanmaz bir şekilde Ukrayna buğdaylarını çalıyor ve bunları yabancı ülkelere satıyor, Türkiye de bunun arasında" demişti.
Bodnar ayrıca Türk tarafının tavsiyesi üzerine tahılın çalınması ve satılması hakkında dava açtıklarını da ifade etmişti. Türk kolluk kuvvetleri ve Interpol aracılığıyla da bu kişilerin tespit edilmesi için başvuruda bulunduklarını ifade eden Bodnar, bu konuda Ankara'dan işbirliği beklediklerini söyledi.
Bodnar tahıl koridoru konusuyla ilgili görüşmelerin Nisan ortasından beri ikili format olarak devam ettiğini henüz dörtlü formata geçilmediğini söyledi.
Bodnar "Tahıl koridoru konusunda çözüm bulmak icin asla pes etmiyoruz, bizim için tahılların çıkarılması önemli konu. Tahıl koridoru konusunda karar alınırken askeri bakış açısını değerlendirmek zorundayız, bu şartlarda limanlarımızı açmamız ne kadar doğru olacak?" diye ifade etmişti.
ŞARTLAR
Ukrayna Rus savaş gemilerinin Odessa'ya yaklaşmasını istemezken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 31 Mayıs'ta Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada Rusya'nın tahıl koridorunu kabul etmek için Batı ülkelerinin sigorta sektörüne yönelik bazı yaptırımlarının kaldırılmasını istediğini ifade etmişti.
Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın İspanya'nın El Pais gazetesine yaptığı açıklamada Ankara'nın iki hafta içinde sonuç almayı umduğunu ve Lavrov'un uzmanlarla birlikte Türkiye'ye geleceğini söyledi.
Kalın "Gözlem mekanizmasının" İstanbul'da kurulacağını, ancak BM tarafından yürütüleceğini, Ukraynalı ve Rus temsilcilerin sevkiyatları izleyeceğini ifade etti.
Kalın, Moskova'nın Ankara'ya, koridor oluşturulursa Odesa'ya saldırmayacağına dair güvence verdiğini söyledi ve "Karadeniz üzerinden ulaşımı kolaylaştıracağız ve koruyacağız ve Ukraynalılar tahılı kime isterlerse ona satacak" dedi.
Putin 30 Mayıs'ta Erdoğan ile yaptığı görüşmede, ülkesinin Ukrayna limanlarından yola çıkacak yük gemilerinin herhangi bir engelle karşılaşmadan geçişini sağlamaya hazır olduğunu ifade etmişti.