Kuzey Kore'den Güney Kore'ye İHA saldırısı suçlaması

Kuzey Kore Savunma Bakanlığı, Güney Kore ordusunu siyasi amaçlarla kendi topraklarına İHA göndermekle suçladı ve bunu ülkenin egemenliğine yönelik bir ihlal olarak nitelendirdi.

Son Güncelleme:

Devlet medyası KCNA'nın haberine göre, bakanlık, Güney Kore İHA’larının Kuzey karşıtı bildiriler dağıtmak üzere bu ay en az üç kez Pyongyang üzerinde uçtuğunu iddia ettikten sonra yaptığı soruşturmanın nihai sonuçlarını açıkladı. KCNA ayrıca düşen bir Güney Kore askeri insansız hava aracına ait olduğunu belirttiği fotoğrafları da yayınladı.

Kuzey Koreli yetkililer, İHA’nın uçuş kontrol programının analizi sırasında, Haziran 2023'ten bu yana 230'dan fazla uçuş planı ve uçuş günlüğü ortaya çıkardıklarını ve bunların arasında “siyasi motivasyon çöpleri” dağıtma planının da bulunduğunu söyledi.

8 Ekim tarihli bir kayıt, İHA’nın gece geç saatlerde Güney'in sınır adası Baengnyeongdo'dan ayrıldığını ve birkaç saat sonra Pyongyang'daki dışişleri ve savunma bakanlığı binalarının üzerine broşürler bıraktığını gösterdi.

Seul Savunma Bakanlığı henüz resmi bir yorum yapmadı. Ancak Pyongyang'ın tek taraflı iddialarının “doğrulamaya ya da yanıt vermeye değmez” olduğunu bilgisi verildi.

KCNA'ya göre Kuzey Koreli bir sözcü, böyle bir durumun tekrarlanması halinde ülkenin “acımasız saldırı” ile karşılık vereceği uyarısında bulundu.

Kuzey Kore'nin Mayıs ayı sonunda Güney'e çöp taşıyan balonlar uçurmaya başlaması ve Güney'in hoparlörle propaganda yayınlarını yeniden başlatmasının ardından iki Kore arasındaki gerilim yeniden alevlendi.

Sonraki Haber