Kuzey Kore yine ortalığı karıştırdı! Bu kez hedef Japonya ama neden?

Pasifik'te tansiyon eylül ayının son günlerinden bu yana yüksek seyrederken Kuzey Kore'nin hedefinde bu kez Japonya vardı. Füze denemesinde yaklaşık 4 bin 500 kilometre menzile ulaşan Kuzey Kore son 10 günde 5 deneme yaptı. Peki Kim Jong-un bu kez neye sinirlendi? Bu deneme neden daha endişe verici?

Son Güncelleme:

Kuzey Kore hem komşularını hem de tüm dünyayı yeniden ayağa kaldırdı. Nükleer gücünün boyutları merak edilen ve tamamen bir kapalı kutu olduğu için bu noktada endişe uyandıran Kuzey Kore, 2017'den bu yana ilk kez Japonya'yı hedef aldı. Japonya Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'nin test için fırlattığı balistik füzenin Japonya'nın kuzeydoğusu üzerinden geçerek Pasifik Okyanusu'na düştüğünü bildirdi.

Japonya Savunma Bakanı Hamada Yasukazu, azami 1000 kilometre irtifaya ulaşan balistik füzenin ülke üzerinde yaklaşık 1 dakika yol aldığını açıkladı ve 4 bin 600 kilometre civarında seyreden füzenin, Japonya'nın 3 bin 200 kilometre doğusunda Pasifik Okyanusu açıklarına düştüğünü kaydetti.

HALKA 'BİNALARDAN AYRILMAYIN' UYARISI

Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu'nun aktardığı üzere yerel saatle 07.22'de fırlatılan ve 07.44'te Japon ulusal karasuları dışında denize düşen füzeye ilişkin olarak Kyodo ajansı, ülkenin en kuzeyindeki Hokkaido ile kuzeydoğudaki Aomori eyaletlerinde idari yönetimlerin halka, binalardan ayrılmamalarına yönelik uyarıda bulunduğunu aktardı.

Yaşanan gergin süreçte ülkenin tamamında etkili olan acil uyarı sistemi J-Alert devreye sokuldu ve Japonya'nın kuzeyi ve kuzeydoğusunda sirenler çalınırken halka, potansiyel tehlike ortadan kalkana kadar sığınaklara girmeleri tavsiye edildi. Bununla birlikte tren seferleri de kısa bir süreliğine durduruldu.

Japonya'da bir süreliğine hayat dururken tüm uyarı levhalarında potansiyel tehlikeye ilişkin ikazlar ve yapılması gerekenler aktarıldı. Fotoğraf: Reuters

Baş Sekreter Hirokazu, olası bir hasar ön görülmediği için füzenin imha edilmediğini dile getirdi ancak Japonya'nın, Kuzey Kore'nin kalkıştığı söz konusu denemeyi bölgeye ve uluslararası topluma yönelik “yakın bir tehdit” olarak değerlendirdiğini duyurdu. Japonya, BM Güvenlik Konseyi'ni acilen toplanmaya davet ederken hükümet, Pekin Büyükelçiliği vasıtasıyla Kuzey Kore'ye protesto notası verdi.

Füzenin yol aldığı mesafe ise Kuzey Kore'ye yönelik duyulan endişeleri katlamaya yetecek seviyede. Bu denemede kaydedilen 4 bin 600 kilometrelik seyir süresi, Kuzey Kore'nin şimdiye kadar denediği orta ya da uzun menzilli füzeler arasında en uzun süre olarak dikkat çekiyor. Ortaya çıkan durum elbette sadece Japonya'yı değil Güney Kore'yi ve ABD'yi de oldukça tedirgin etmekte. Zira ABD'ye bağlı özerk toprak statüsündeki Guam da denemede kaydedilen menzilin içinde yer alıyor.

JET HIZINDA TATBİKAT!

Bunlar üzerine ABD ayrı ayrı hem Güney Kore hem de Japonya'yla derhal bir tatbikat düzenledi. Kuzey Kore'ye gözdağı verilen silahlı askeri tatbikatta ABD, Japonya ve Güney Kore jetleri havalanarak talim yaptı ve antrenman noktalarını vurdu.

Peki ne oldu da gerginlik yeniden tırmandı? Son günlerde yaşanan gerginlikte en büyük payın gerçekleştirilen bir ziyaret olduğu düşünülüyor. ABD'nin uçak gemilerinden USS Ronald Reagan, 23 Eylül'de Güney Kore sahillerine ulaşmış ve burada bir ziyaret gerçekleştirmişti. Geminin komutanı Tuğamiral Michael Donelly gazetecilerin Kuzey Kore'ye bir işaret verilip verilmediği yönündeki sorularına ise “Mesaj verme işini diplomatlara bırakıyoruz” şeklinde yanıt vermişti.

ABD'nin uçak gemilerinden USS Ronald Reagan'ın Güney Kore ziyareti kadar ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in iki Kore arasındaki askerden arındırılmış bölgeyi ziyareti de tansiyonu yükseltmişti. Fotoğraflar: Reuters

Lakin 2018'den bu yana gerçekleşen ilk liman ziyareti niteliğindeki bu ziyaret ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in iki Kore arasındaki askerden arındırılmış bölgeyi ziyaret etmesi daha büyük bir fırtına kopardı. Bu gelişmeler üzerine adeta çığırından çıkan Kuzey Kore, son 10 günde 5 kez füze denemesi yaptı. Kim Jong-un ve kurmayları ise tüm bu süreçte ABD'nin müttefiklerine verdiği tatbikat ve savunma destekleriyle bir tehdit oluşturduğu düşüncesinde.

'TEHLİKELİ VE PERVASIZCA'

Aynı zamanda Japonya'nın BM'ye yönelik çağrısına ABD de katıldı ve fırlatmayı “tehlikeli ve pervasızca” ifadeleriyle kınadı. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson ise direkt olarak Kuzey Kore'yi anarak, “Bu eylem istikrarı bozuyor ve Kuzey Kore'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ve uluslararası güvenlik normlarını açıkça göz ardı ettiğini gösteriyor” diye konuştu.

*BBC, Reuters, AA, NK News, Nikkei Asia

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber