Kursk'ta İngiliz tankları görüldü!

Ukrayna'nın 6 Ağustos'ta Rusya'nın doğusuna başlattığı sınır ötesi operasyonlar sürerken, Rus yetkililer, Ukrayna askerlerinin Kursk'taki bir köyden püskürtüldüğünü bildirdi. Kaynaklar, Ukrayna'nın Rusya'da İngiliz yapımı tanklarla ilerlediğini söylüyor!

Son Güncelleme:

BBC'ye konuşan kaynaklar, Ukrayna'nın operasyonunda İngiliz yapımı muharebe tankları kullandığını söyledi.

Reuters'ın haberine göre, Çeçen Ahmet Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Apti Alaudinov, Ukrayna askerlerinin Kursk bölgesinde bulunan ve Ukrayna sınırına 18 kilometre uzakta olan Martinovka köyünden püskürtüldüğünü söyledi.

General Alaudinov ayrıca, Ukraynalıların Rusya'ya yönelik taarruzunu sürdürdüğünü ifade etti, "Düşman bastırıyor, her yerden ilerlemeye, itmeye çalışıyor" dedi.

Öte yandan, BBC'ye konuşan İngiliz yetkililer, Ukrayna'nın Rusya'daki operasyonunda "Challenger 2" ana muharebe tankı ve diğer İngiliz yapımı teçhizatı kullandığını söyledi.

Rusya'nın Kursk ve Belgorod sınır bölgelerinden gelen görüntülerde Ukraynalıların ABD ve Alman yapımı zırhlı araçlar kullandığı görülmüştü.

Ancak Ukrayna ve Rusya tarafından sosyal medyada paylaşılan ve bölgeden gelen görüntülerde henüz Ukrayna ordusunun envanterindeki Challenger 2 ya da ABD yapımı Abrams tanklarına rastlanmadı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da, Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik taarruzunda İngiliz yapımı askeri teçhizatı kullanabileceğini açıklamıştı.

Eski Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna'ya tedarik edilen "Storm Shadow" seyir füzelerinin Rusya topraklarında kullanımının yasak olduğunu söylemişti.

İngiltere, 2023'te Ukrayna'ya 14 adet Challenger 2 tankı verdi. Bu tanklardan biri, Ukrayna'nın 2023'teki karşı taarruzunda yok edilmişti.

Olağanüstü hal

Ukrayna ordusunun, Rusya sınırındaki Belgorod'a başlattığı saldırının ardından bölgede olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Burası, Kursk'un ardından OHAL ilan edilen ikinci bölge oldu.

Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, günlük bombalamalar nedeniyle bölgede durumun "oldukça zor" olduğunu; evlerin ve idari binaların zarar gördüğünü ve yaralananların olduğunu söyledi.

Rus devlet ajansı TASS, Rusya Acil Durumlar Bakanlığının Belgorod'da federal düzeyde acil durum ilan ettiğini duyurdu.

Ukrayna ordusunun geçen hafta başlattığı sınır ötesi operasyonların ilki Belgorod'un kuzeyindeki Kursk'a olmuştu.

Saldırı üzerine bölgede yaşayan nüfus tahliye edilmiş ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olağanüstü hal ilan etmişti.

1.000 km2

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksander Sirski, 13 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, sınırı aşarak Rusya'ya giren Ukrayna güçlerinin yaklaşık 1.000 kilometrekarelik Rus toprağını kontrol ettiğini belirtti.

Bu, 2,5 yıl önce başlayan savaşta Ukrayna’nın giriştiği en büyük sınır ötesi operasyon!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Ukrayna'nın saldırısını "çok büyük bir provokasyon" olarak nitelendirdi ve Rus ordusuna "düşmanı Rus topraklarından kovma" emri verdi.

Kiev'e "hak ettiği cevabı vereceklerini" söyleyen Putin, Ukrayna ordusunun kayıplarının dramatik bir şekilde arttığını da savundu ve "şüphesiz ki hedeflerimizin tümünü gerçekleştireceğiz" dedi.

Sonraki Haber