“Kubeysi Kadınlar” hareketinin kurucusu Münîre Kubeysi hayatını kaybetti

Eğitim ve davet çalışmalarıyla bilinen ve “Kubeysiyyât" (Kubeysî Kadınlar) adıyla anılan Suriye merkezli “Müslüman hanımlar hareketinin” kurucusu Münîre Kubeysi Şam'da 89 yaşında vefat etti.

Son Güncelleme:

Arabi21 isimli internet sitesinde, farklı kişilerin sosyal medya hesaplarına dayandırılarak  Münîre Kubeysi'nin vefat haberine yer verildi.

Eski Suriye Müftüsü Ahmed Keftaru'nun oğlu Selahaddin Keftaru, Facebook hesabından yaptığı açıklamada Kubeysi'yi "erdemli eğitimci, saf ve bilge öğretmen" diye nitelendirdi.

Kubeysi hakkında kitap yazan araştırmacı ve yazar Muhammed Hayr Musa da Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Değerli eğitimci ve büyük vaize Munîre Kubeysi kısa bir süre önce Şam'da vefat etti. Kadınların İslami çalışmaları alanında eşi benzeri çok az olan seçkin bir şahsiyet." ifadesini kullandı.

Eski Suriye Muhalif Devrimci Güçler ve Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib de Twitter hesabından Kubeysi'nin vefatına ilişkin taziye mesajı yayınladı.

Suriye İslam Konseyi Başkanı Usame er-Rifai de Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Kubeysi'nin vefatı sebebiyle merhumun ailesine ve tüm İslam ümmetinin alimlerine ve çocuklarına başsağlığı dileğinde bulundu. Rifai, "Allah Teâlâ'dan ailesine ve sevenlerine sabır vermesini ve onu peygamberler, sıddıklar, şehitler ve salihlerle birlikte cennetin en yüksek derecelerine koymasını diliyoruz." ifadesini kullandı.

MUNÎRE KUBEYSİ KİMDİR?

Aristokrat bir ailenin kızı olarak 1933'te Şam’da doğan Ânise Münîre, Fen bilimleri fakültesinden mezun oldu. El-Muhâcirîn başta olmak üzere Şam’ın muhtelif mahallelerindeki devlet okullarında öğretmenlik yaptı. Altmışlı yılların başlarında eğitim çalışmaları başlatarak eğitim ve davet faaliyetlerini birlikte yürütmeye karar verdi. Önce Ebu’n-Nûr üniversitesinde daha sonra Şam üniversitesi Şerîat fakültesinde İslâmî eğitimini tamamladı. Ancak davet faaliyetleri sakıncalı bulunduğu için öğretmenlik görevinden menedildi. Faaliyetlerini daha çok kendi ailesinin de içinde yer aldığı Şam’ın elit tabakası arasında başlattı. Çünkü İhvân-ı Müslimîn başta olmak üzere bütün İslâmî yapılanmaların yasaklandığı zamanın Suriye'sinde zenginlerin ve elitlerin nüfuzunu kullanarak halka ulaşmayı hedefliyordu. O zamandan itibaren, 2000 yılında Beşşâr Esad başa gelene kadar faaliyetlerini sessiz bir şekilde yürüttü.

Münire Kubeysi’nin eğitim çalışmaları bir süre sonra Suriye sınırlarını aştı. Öğrencileri Lübnan, Ürdün, Kuveyt, Filistin başta olmak üzere bazı Arap ülkelerinin yanı sıra Avrupa ve ABD’de okul ve çocuk eğitim merkezleri açtı.

Kaynak: AA

Sonraki Haber