Kritik araştırma: İnsanlar koronavirüsü kedi ve köpeklere bulaştırıyor!

İtalyan bilim insanlarının yürüttüğü bir araştırma, insanların koronavirüsü kedi ve köpeklere bulaştırabildiğini gösterdi

Son Güncelleme:

Çalışmada vakaların çok fazla görüldüğü Lombardiya bölgesinde evlerde yaşayan 540 köpek ve 277 kediye test yapıldı. Köpeklerin ortalama yüzde 3.4'ünde, kedilerin ise yüzde 3.9'unda virüsün vücuda girmiş olduğunu kanıtlayan antikorlara rastlandı.

Testler bu yıl Mart ile Mayıs ayları arasında uygulandı. Almanya Hayvan Sağlığı Enstitüsü başkanı Thomas Mettenleiter, ulaşılan bu sonucun daha önce bilineni bir kez daha doğruladığını ve SARS-CoV-2 virüsünün hayvanlarla insanlar arasında bulaşıclığının olduğunun kanıtlandığını belirtti.

"VİRÜSÜN YAYILMASINDA KEDİ VE KÖPEKLERİN ROLÜ BÜYÜK"

DW Türkçe’de yer alan habere göre Almanya Hayvan Sağlığı Enstitüsü Başkanı Mettenleiter, bu çalışmanın Hayvan Sağlığı Araştırma Merkezi olan Friedrich Loeffler Enstitüsü (FLI)’nün Covid-19'un yayılmasında kedi ve köpeklerin büyük rolü olduğu varsayımını haklı çıkardığını ifade etti.

FLI’ye göre domuz, tavuk ve diğer çifttlik hayvanlarının koronavirüsü bulaştırabileceğine dair bir kanıt yok. Enstitü, bu konuda daha fazla bilgi sahibi olabilmek için farklı hayvan türleri üzerinde deney yapmaya devam ediyor.

KORONAVİRÜSTEN ÖLEBİLİRLER

Sağlıklı insanların evcil hayvanlarıyla aralarına mesafe koymalarına gerek olmadığını ancak Covid-19 hastalığını geçiren kişilerin evcil hayvanlarıyla etkileşimlerini kısıtlamaları gerektiğini söyleyen Mettenleiter, henüz bir ölüm vakasına rastlanmamasına rağmen hayvanların da koronavirüsten ölebileceğine dikkat çekti.

JAPONYA'DA İKİ KÖPEKTE KORONAVİRÜS GÖRÜLDÜĞÜ İDDİASI

Japonya’da sahiplerine yeni tip koronavirüs (Covid-19) tanısı konulan 2 köpeğin korona virüs testi pozitif sonuç verdiği, böylece ülkede evcil hayvanlarda ilk kez koronavirüs tespit edildiği iddia edildi.

İki köpeğe uygulanan Covid-19 testlerinin sonucunun pozitif çıktığı açıklandı. Koronavirüsten enfekte olan kişilerin evcil hayvanlarına geçici bakım hizmeti bir sigorta şirketi, köpeklerin Temmuz sonunda Tokyo'daki 2 evden emanet alındığını duyurdu. Covid-19 bulaşan sahipleri izolasyon altındayken firmanın geçici olarak bakımını üstlendiği köpeklere yapılan testte pozitif sonuca ulaşıldığı öğrenilirken, köpeklerin hiçbir semptom göstermediği ve birinin test sonucunun kısa sürede negatife döndüğü bildirildi.

Şirket yetkilileri ise virüsün hayvanlara gerçekten bulaşıp bulaşmadığını söylemek için hala erken olduğuna dikkat çekti. Virüsün köpeklerin yalnızca ağzına temas etmiş olabileceği ve durumun polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testinde pozitif sonuca neden olmuş olabileceği ihtimaline dikkat çeken yetkililer, kesin tanı için yapılacak antikor testlerinin gerekliliğini vurguladı.

Sonraki Haber