Belediye başkanı, mayıs ayından beri ofisinden çıkamıyor

Kosova'nın kuzeyindeki Leposaviç Belediyesi'nin Arnavut Belediye Başkanı Lulzim Hetemi, Arnavutlar ile Sırplar arasında bu yıl ara sıra şiddet olaylarına dönüşen gerilimin ortasında sıkışıp kaldı. Hetemi, Nisan ayında seçildiğinden bir ay sonrasından bu yana ofisinden çıkamıyor

Son Güncelleme:

Hetemi, Nisan ayında seçildiğinden bir ay sonra NATO birlikleri ve Kosova Özel Polisi tarafından korunan ofisinde yaşıyor ve uyuyor.

Hetemi, Leposaviç'in toplam nüfusunun yüzde 97'sinden fazlasını oluşturan Sırpların boykot ettiği seçimde sadece 100 oy alarak seçildi. 

Sırpların çoğunlukta olduğu bölgede Arnavut belediye başkanının göreve gelmesinin ardından yoğunlaştı. Sırp nüfus, dört kuzey belediyesinde gerçekleşen seçimleri, belediye başkanlarının araba kayıtları konusunda uzun süredir devam eden bir anlaşmazlık nedeniyle istifa etmelerinin ardından boykot etmişti.

MAYIS AYINDAN BERİ OFİSTEN ÇIKAMIYOR

Hetemi görev yemini ettikten kısa bir süre sonra, Sırp protestocuların ofisini kuşattığını ve gitmesini istediklerini söyledi. Hetemi bunu reddetti ve 29 Mayıs'tan bu yana evine dönmeden binada kalıyor. 

"Kim bir ofiste kalıp sandalyelerde uyumak ister ki?" diyen Hetemi, ofisinden çıkamadan geçirdiği ilk günleri anlattı. Hetemi, "Belediye başkanlığına adaylığımı koyarken Sırpların seçim yarışından çekilip böyle bir manevra yapıp yapmayacakları konusunda hiçbir fikrim yoktu" dedi. 

SADECE TERASA ÇIKABİLİYOR

Daha sonra bir yatak edinen Hetemi, herhangi bir şiddeti önlemeye ve yeni seçimler için bir çözüm bulmaya çalışan uluslararası elçiler ve NATO yetkilileriyle buluştuğu ofisine bağlı bir odada uyuyor.

NE OLMUŞTU?

Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğun olduğu Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerinde 23 Nisan'da yapılan yerel seçimleri kazanan Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması, 26 Mayıs'ta Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmişti.

Arnavut belediye başkanlarını korumak için bölgeye gönderilen Kosova polisi ile Kosovalı Sırplar arasında arbede yaşanmış, 29 Mayıs'ta belediye binalarını koruyan KFOR askerleri ile Kosovalı Sırpların karşı karşıya gelmesi sonucu 30 KFOR askeri yaralanmıştı.

Sırbistan, 14 Haziran'da Kosovalı emniyet mensupları oldukları belirlenen 3 kişiyi "Sırbistan'da eylem yapmayı planladıkları" gerekçesiyle iki ülkenin sınır bölgesinde gözaltına almış, Kosova ise polislerin Sırbistan tarafından "kaçırıldığını" savunmuştu. Sırbistan, 26 Haziran'da Kosovalı polisleri serbest bırakmıştı.

Kosova polisi de farklı gerekçelerle yaklaşık 10 Kosovalı Sırp'ı gözaltına alırken Sırbistan ise bu kişilerin bir an evvel serbest bırakılmasını talep etmişti.

Kosova'da meydana gelen olaylar sonrası NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığının talebi üzerine görevlendirilen yaklaşık 500 askerden oluşan Türk komando taburu, Kosova'nın kuzeyindeki belediyelerin çevresinde güvenliği sağlamakla görevlendirilmişti.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen iki ülkenin gerilmesindeki ana neden, Sırbistan'ın, tek taraflı bağımsızlığını 2008'de ilan eden Kosova'yı kendi toprağı görmesi olarak ifade ediliyor.

AB arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ise ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak bir yol bulmaya çalışılıyor.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber