Koronavirüsü yenenleri bekleyen tehlike: Deliryum!

Yeni tip koronavirüs vaka sayısı dünya genelinde 5 milyonu aştı, virüs nedeniyle 325 bin 156 kişi hayatını kaybetti. Yayınlanan yeni bir araştırmada, koronavirüsü yenen kişilerde delirium'un (deliryum) görülmesinin muhtemelen olduğu ortaya kondu.

Son Güncelleme:

Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) görülen ülke ve bölgelerdeki vakalara ilişkin verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, dünyada Kovid-19'a yakalanan kişi sayısı 5 milyon 599'a ulaştı.

Lancet tıp dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre; Kovid-19 hastalığını ağır bir şekilde geçirmiş kişilerde, delirium (deliryum) ve kafa karışıklığının sık görülen bir durum olabileceği ortaya kondu.

Araştırmada doktorların hastalar iyileştikten sonra depresyon, anksiyete ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) belirtilerine bakması gerektiği aktarılıyor. Diğer yandan çoğu hastanın, özellikle de hastalığı orta şekilde geçirenlerin akıl sağlığını etkileyen hastalıklara maruz kalmayabileceği ifade ediliyor.  

İngiltere merkezli, İngiltere ve İtalya'dan araştırmacıların katıldığı araştırmada kafa karışıklığının küçük bir denek grubunda yer alan Kovid-19 hastalarının yüzde 60'ında görüldüğü belirtildi. Bireyden bireye ve hastalığın aşamasına göre farklılık gösteren deliryum, hastanede uzun süre kalanlarda ortaya çıkan hem ruhsal hem de nörolojik bir hastalıktır. Diğer adı ise "akut beyin yetmezliği"dir.

ETKİLERİ ARASINDA AKIL SAĞLIĞI DA EKLENMİŞTİ

South China Morning Post'un haberine göre, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından yayınlanan yönergelerde, iyileşen bazı Kovid-19 hastalarının, akciğer ve kalp hasarı, kas kaybından doğan hareket sorunları ve psikolojik rahatsızlıklardan ötürü tedaviye ihtiyaç duyabileceği ifade edilmiş, yönergede olası kalp hasarı, doğrudan virüs ya da hastanın uzun süre yatağa bağlı olması nedeniyle gelişen anjin ve aritmi olarak örneklendirilmişti. 

Bunun yanı sıra hastalarda uzuv ve kas fonksiyon kaybı, depresyon, uyuyamama, yeme bozuklukları ve bilişsel işlevlerde değişimlerin gözlenebileceği belirtildi. 

Sonraki Haber