Koronavirüste pangolin şüphesi - Pangolin nasıl bir hayvandır?

Çinli araştırmacılar koronavirüsün tedavisi konusunda da çok önemli olabilecek bir bulguya ulaştı. Ölümcül virüsün kaynağının pangolin isimli bir hayvan olabileceği duyuruldu

Son Güncelleme:

Çinli araştırmacılar bir memeli türü olan ve eti için yasa dışı biçimde ticareti yapılan 'pangolin'in coronavirüsü taşıyıcısı olabileceğini duyurdu.

Dünyayı etkisi altına alan Coronavirüsü salgınıyla ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Güney Çin Tarım Üniversitesi uzmanları, virüsün pangolin denilen bir memeliden yayıldığını öne sürdü.

Reuters'ta yer verilen habere göre, Çinli araştırmacılar bir memeli türü olan ve eti için yasa dışı biçimde ticareti yapılan "pangolin"in potansiyel Coronavirüsü taşıyıcısı olabileceğini duyurdu.

Güney Çin Ziraat Ünivertesi'nden yapılan açıklamada, "Bu son keşif virüsten korunmak, yayılmasını önlemek ve kaynağının keşfedilmesi adına büyük önem taşıyor." ifadelerine yer verildi. 

PANGOLİN NEDİR? NASIL BİR HAYVANDIR? NEREDE YAŞAR?

Pangolin, çoğunlukla uzak doğuda görülen pullu memeli bir hayvandır. Genellikle geceleri görülen bu hayvanlar, gündüzleri ise kazdıkları çukurlarda, ağaç ve kaya kovuklarında saklanırlar. Pangolinler"canlı çam kozalakları" olarak adlandırılırlar. Pangolin, baş, sırt, kuyruk ve bacakları kaplayan, birbirinin üstüne binen iri, kahverengi pullardan oluşuyor.

Pangolin'in 300 cm uzunluğunda yapışkan dokulu dili bulunur. Genellikle termit, karınca, pupa, larva, yumurta kısacası yuvada ne varsa diliyle zorlanmadan toplayarak yer. Karınca ve termitlerin bünyelerinde bulunan asitlerinin zarar vermesini ise midesinin kalın kaslı çeperi sayesinde engeller.

Bu sıra dışı canlılar, Asya ve Afrika'da yaşan toplamda 8 türü bulunuyor. Ayrıca birkaç pangolin türünün de nesli tükeniyor. Bu tatlı canlıların boyları 30-100 cm arasında değişiyor. Vücutlarını kaplayan ilginç pullar karetinden oluşuyor. 

Nesli tükenmekte olan canlılar, kendilerini korumak için top haline geldikleri anda yakalanıp poşetlere koyuluyorlar ve vakumlanarak öldürülüyorlar.

Pullar, geleneksel Çin tıbbında kanser tedavisi gibi önemli hastalıklarda kullanılıyor. Çin'de her yıl tonlarca Pangolin pulu ele geçiriliyor.

Sonraki Haber