Koronavirüs İran'ı ele geçirdi... Krizin sebebi korona mı, kaybolan güven mi?
İran'da koronavirüs nedeniyle 17 kişi daha hayatını kaybetti; can kaybı 124'e, vaka sayısı 4 bin 747'ye yükseldi.
İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, ülkedeki çeşitli bankalarda çalışan 6 kişinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Himmeti, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, İran bankalarında çalışan 6 kişinin öldüğünü duyurdu.
Banka çalışanlarının "risklere rağmen halka hizmet için çaba gösterdiğini" ifade eden Himmeti, banka görevlilerinden talimatlara uyarak ve gerekli dikkati göstererek hizmete devam etmelerini istedi.
Virüsün tüm ülkeye yayıldığı İran'da banka çalışanlarının halk ile temas halinde oldukları ve işleri gereği kağıt paralara dokundukları için daha fazla risk altında olduğu belirtiliyor. Ülkede koronavirüse karşı tedbirler kapsamında banka şubelerindeki çalışma saatleri azaltılmıştı.
İran Sağlık Bakanı Said Nemeki de bugün yaptığı açıklamada halka kağıt para kullanmamaları çağrısında bulunmuş ve ulaşımda kağıt para yerine başka bir sistemi hayata geçireceklerini ifade etmişti.
İran'ın tatil bölgelerinden Mazenderan ve Gilan eyaletleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında girişlere kapatıldı.
ESKİ DIŞİŞLERİ BAKANI HAYATINI KAYBETTİ
İran'ın Eski Şam Büyükelçisi, Dışişleri Bakan Vekili ve Meclis Başkanı Danışmanı Hüseyin Şeyhulislam, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybetti.
Milletvekilliği, Şam Büyükelçiliği, Dışişleri Bakan Vekili ve Meclis Başkanı Danışmanı görevlerinde bulunan Şeyhulislam, 4 Kasım 1979'daki ABD'nin Tahran Büyükelçiliği işgalinde de aktif rol oynayan isimlerden biri olarak biliniyor.
MİLLETVEKİLİ KOMADA
İran'da 21 Şubat'ta yapılan seçimlerde Tahran'dan milletvekili seçilen İslami Koalisyon Partisi Merkez Konsey Üyesi Fatma Rehber'in, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle komaya girdiği belirtildi.
Tahran Milletvekili İlahiyan'ın danışmanı Mustafa Feyli, Tahran Milletvekili'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) test sonucunun pozitif çıktığını söyledi.
23 MİLLETVEKİLİNDE GÖRÜLMÜŞTÜ
İran Meclis Başkan Yardımcısı Abdurrıza Mısri, 23 milletvekilinde yeni tip koronavirüs tespit edildiğini duyurmuştu.
Söz konusu vekillerin halkla yakın ilişkileri olduğuna ve virüsün bu şekilde yayılmış olabileceğine dikkati çeken Mısri, "Kendilerine gelecek zararı önlemek için milletvekillerine vatandaşlarla görüşmelerini kesmelerini tavsiye ediyoruz." dedi.
İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi, yakalandığı koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirmişti.
İRAN DİNİ LİDERİ HAMANEY: GİZLİYORLAR
İran lideri Hamaney, ülkesinin yeni tip koronavirüsle ilgili bilgileri şeffaf bir şekilde açıkladığını ancak hastalığın daha yaygın olduğu ülkelerin bunu gizlediğini savundu.
İRAN CUMHURBAŞKANI RUHANİ: TÜM EYALETLERE YAYILDI
İran Cumhurbaşkanı Ruhani, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının neredeyse bütün eyaletlere yayıldığını söyledi.
Ruhani, "Koronavirüs neredeyse bütün eyaletlerimize yayıldı. Bir anlamda bu, dünyadaki birçok ülkenin enfekte olduğu küresel bir hastalıktır. Tedbir ve iş birliğiyle bu sorunu en kısa zamanda aşmamız gerekmektedir. Onlar (ABD) merhamet maskesi takarak 'İran halkına yardım edelim' diyorlar. Siz eğer samimiyseniz en azından ilaç yaptırımlarını kaldırın. İran ulusuna karşı hata yaptığınızı, özür dilediğinizi ve ilk adım olarak ilaç ithalatı için bankacılık faaliyetleri ile sağlık ve gıda alanındaki taşımacılık yaptırımlarını halkın üzerinden kaldırın." dedi.
SEFERBERLİK BAŞLATILDI
Ülkede salgının en çok görüldüğü eyaletlerdeki sağlık merkezleri ve okullarda görev alacak 300 bin kişilik ekibin, teşhis ve tedavinin yanı sıra halkı bilinçlendirme faaliyetlerinde bulunması planlanıyor.
TÜM SPOR FAALİYETLERİ DURDU
İran Spor Hekimliği haber sitesine göre, Koronayı Önleme ve Mücadele Merkezi tarafından alınan karar uyarınca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle ülke genelinde spor faaliyetleri 20 Mart Cuma gününe kadar durduruldu.
"ABD'NİN BİYOLOJİK SALDIRISI OLABİLİR"
İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami, "Bugün önce Çin daha sonra İran ve dünyanın diğer noktalarına yayılan ABD'nin biyolojik saldırısının bir ürünü de olabilecek bu virüsle mücadelede zafer kazanacağız. ABD, bu işi yaptıysa (virüsün) kendi halkına döneceğini bilmelidir. Eğer ABD'nin işi değilse de bu virüs ortadan kalkacaktır." ifadelerini kullandı.
54 BİN TUTUKLU EVLERİNE GÖNDERİLDİ
Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi'nin talimatıyla geçen haftadan bu yana 54 bin tutukluya ev izni verildiğini aktaran İsmaili, cezaevine girenlerin oranında da önceki dönemlere göre yüzde 35 azalma olduğunu ifade etti.
FABRİKALAR 24 SAAT ÇALIŞIYOR
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, İran'da şu ana kadar 92 kişinin canını aldı ve 2 bin 922 vaka tespit edildi. Virüse karşı en fazla kullanılan malzemelerden dezenfekte edici jel, alkol ve maskelerde talep patlaması yaşandı.
İran'da milyonlarca sağlık ürününü stoklamakla suçlanan 157 kişi gözaltına alındı. İran'da fabrikalar yeni tip koronavirüs salgınının (Kovid-19) ardından oluşan maske ihtiyacını karşılayabilmek için 3 vardiyayla 24 saat çalışıyor.
İRAN'DAKİ KRİZİN SEBEBİ KORONA MI, KAYBOLAN GÜVEN Mİ?
İran'da bir koronavirüs vakasının tespit edilmiş olduğu yetkililer tarafından ilk kez 19 Şubat'ta açıklandı. Fakat halkın şüphesini uyandıran, koronavirüsün İran'da bir şüpheli vaka ile değil ilk ölümlerle kamuoyuna duyurulmasıydı.
Son yapılan meclis seçiminde siyasi baskılar yüzünden rekabet mümkün olmadığı halde, ne pahasına olursa olsun yüksek oranda katılım sergilenmesi, bir hayat-memat meselesi gibi ele alındı. Bu bağlamda halkın nabzına bakıldığı zaman, koronavirüsün varlığının kamuoyunun gözünden seçim nedeniyle saklandığı anlaşılıyor.
HALK, KRİZİN İYİ YÖNETİLMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR
Ali Rıza Kersani, "Bu salgını yönetmekte zayıf kaldık. Hükümet organları, şimdi attıkları adımların tamamını virüs ortaya çıkmadan atmalıydılar. Tüm bu sorunlar ortaya çıkmadan ve virüs yayılmadan bu süreç yönetilebilirdi. Bence temel problem krizden önceki yönetim eksikliğidir. Ülkemizde sürekli olarak krizden önce yeterli önlemleri alamıyor ve süreci doğru yönetemiyoruz."
Ferah Alizade, ""Otobüsleri ve metroları geceleri dezenfekte ediyorlar sonra da 'Koronavirüs daha da yayıldı' diyorlar. Öncelikle bunun kaynağına gitmeli ve işi kökünden halletmeli. Önceden önlem almayıp sonra 'Ne yapalım?' demesinler. Maskeler bulunmuyor. Dezenfekte edici jeller ve diğer ürünler kara borsaya düştü." şeklinde konuştu.
SARS'I GERİDE BIRAKTI
9 Şubat'ta yeni tip koronavirüsten ölenlerin sayısı 811'e ulaştı. Salgındaki can kaybı sayısı SARS'ı geride bıraktı. 11 Şubat'ta Çin'de can kaybı sayısı 1000'i, enfekte vaka sayısı ise 40 bini aştı. DSÖ, yeni tip koronavirüse "COVİD-19" adı verildiğini duyurdu. 12 Şubat'ta Japonya'nın Yokohama Limanı'nda demirleyen Diamond Princess yolcu gemisinde 175 yolcuda yeni tip koronavirüs görüldüğü bildirildi. 14 Şubat'ta Mısır'da bir kişide yeni tip koronavirüs tespit edilmesiyle Afrika kıtasındaki ilk vaka görüldü. Fransa'da yeni tip koronavirüsten hayatını kaybeden kişi, Avrupa kıtasındaki ik ölüm vakası oldu. İlerleyen günlerde çok sayıda ülke Çin ve salgının görüldüğü diğer ülkelere yönelik seyahat ve vize kısıtlamaları getirdi.