Koronavirüs için geliştirilen aşı ilk kez o kişide denendi
Koronavirüs salgınına karşı ABD'de geliştirilen ilk aşının denendiği ilk insan olan 44 yaşındaki Jennifer Haller bu süreçte yaşadıklarını anlattı.
ABD'de koronavirüse karşı koruma sağlamak amacıyla geliştirilen aşının ilk denemesini bir gönüllü üzerinde yapıldı. Küçük bir teknoloji şirketinde operasyonlar müdürü olarak çalışan, 44 yaşındaki iki çocuk annesi Jennifer Haller, bu süreçte yaşadıklarını anlattı.
Aşı çalışması ile ilgili gönüllü arandığını Facebook'ta gördüğünü belirten Haller ilk olarak aklına "Belki ben de bir katkıda bulunabilirim" fikrinin geldiğini ve sürece koronaya karşı mücadele etmek için gönüllü olduğunu belirtti.
Gönüllü olmaya karar verdikten sonra eşi ve akrabalarının bazı çekincelerini dile getirdiklerinin altını çizen Haller "Evet birçok risk var ama ben son derece pozitif bir insanım ve riskleri gözardı etmek için elimden geleni yaptım. Hepimiz çaresiz hissediyoruz ve bu aşı süreci bizim bir şeyler yapabilmemiz için harika bir fırsat. İki çocuğum var ve onlarda yaptıklarımı bayağı havalı buluyor" dedi.
Aşı yapıldıktan sonra yaşadıklarına da değinen Haller ilk gün ateşinin bir miktar yükselmesi ve ikinci gün kolunda meydana gelen ağrı dışında hiçbir şikayet yaşamadığının altını çizerek, "Kendimi harika hissediyorum" dedi.
Koronavirüse karşı aşının bulunacağına dair güveninin tam olduğunu belirten Haller diğer bilimsel araştırmalara da insanların gönüllü olarak yardım etmeleri çağrısında bulundu.
Önümüzdeki günlerde sağlıklı 45 gönüllü denek ile devam edecek olan aşı testlerinin başarıyla sonuçlanması durumunda ilgili federal kurumlardan onay alabilmesi ve halkın kullanımına sunulabilmesi için yetkililer 12 ila 18 ay arasında bir süre öngörüyor.