Koronavirüs için en korkunç senaryo! 'Süper varyant' uyarısı geldi: Her üç kişiden biri ölebilir

İngiltere'de koronavirüsün ilerleyen zamanlarda nasıl bir değişim geçireceğine ilişkin yapılan çalışmaya göre; Alfa, Beta, Delta ve Gama gibi varyantların birkaçının birleşmesiyle bir "süper varyant" ortaya çıkarabilir. Bunun gerçekleşmesi halinde ise her üç kişiden birinin öleceği belirtildi.

Son Güncelleme:

Koronavirüs salgınıyla mücadelede yaklaşık 2 yıl geride kaldı. Dünya genelinde 196 milyonu aşkın kişi hastalığa yakalandı, can kaybı 4 milyonu geçti. Türkiye’de ise  toplam vaka sayısı 5 milyonu aştı, 50 binden fazla kişi koronavirüsten hayatını kaybetti.

Koronavirüs son dönemde varyantlar ile gündemde. Bu varyantlardan en dikkat çekeni ise DSÖ'nün 'endişe verici' olarak nitelendirdiği Delta. Ancak Delta bilim dünyasının gündemindeki tek varyant değil.

İngiltere'de Acil Durumlar için Bilimsel Danışma Grubu (SAGE), koronavirüsün ortaya çıkabilecek yeni varyantları ile ilgili yeni bir rapor yayımladı.

"SARS-CoV-2'nin uzun vadeli değişimi" isimli araştırmada, olası senaryolar incelenirken, en korkunç senaryonun Alfa, Beta, Delta ve Gama gibi daha bulaşıcı ve ölümcül varyantların birkaçının birleşmesiyle bir "süper varyant"ın ortaya çıkması olarak belirtildi.

EN KÖTÜ SENARYO

Yayımlanan raporda, olası yeni koronavirüs varyantının yüzde 35'lik ölüm oranına sahip olan MERS kadar ölümcül olabileceğini aktarıldı. Araştırmada ortaya çıkabilecek yeni varyant ile ilgili, “aşılardan kaçması neredeyse kesin” ifadesi kullanılırken bilim insanları daha ölümcül bir varyant olasılığının 'gerçekçi bir olasılık' olduğunu ve İngiltere'nin ölüm oranının ilerlemesi üzerinde büyük bir etkisi olacağını belirtti.

Hükümete danışmanlık yapan SAGE'de görev alan bilim insanları tarafından hazırlanan raporda söz konusu mutasyonun aşılara ve ilaçlara karşı daha dirençli bir yapıda olabileceğinin de altı çizildi.

EN İYİMSER SENARYO 

"SARS-CoV-2'nin uzun vadeli değişimi" araştırmasında en iyimser senaryo ise Covid mutasyonlarının sürmesi ile virüsün daha az ciddi hastalığa neden olma potansiyeline sahip olması 'uzun vadede gerçekçi bir olasılık' olarak değerlendirildi.

Bu senaryo ile ilgili araştırmacılar 'Başka bir deyişle, bu virüs soğuk algınlığına neden olan diğer insan koronavirüsleri gibi olacak, ancak ağırlıklı olarak yaşlılarda veya klinik olarak savunmasız kişilerde çok daha az şiddetli hastalık olacak' ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber