Koronavirüs en çok kadınları etkiledi! İşsizlik yüzde 70'i buldu
İsrail Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı verilerine göre 2020 yılında aile içi şiddete yönelik şikayetler yüzde 250 artarken, bunda koronavirüsün etkisi olduğunu, kısıtlamalar sırasında kadınların işsizlik rakamlarının ise yüzde 70'e yükseldiği açıklandı...
İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre, 2019 yılında koronavirüs salgınından önce her ay ortalama 270 aile içi şiddet şikayetleri alındığı, ancak 2020 yılında bu sayının ortalama 699'a yükseldiği, 2021 yılının ilk aylarında bu rakamın ortalama 756'ya doğru yükselmeye devam ettiği belirtildi.
Bu yıl şiddet gören kadınlar için 2 yeni sığınma evi açılırken, bu şekilde devam etmesi durumunda daha fazla sayıda sığınma evi açılacağı ifade edildi.
Geçtiğimiz yıl, kadınların erkeklere oranla daha fazla işten çıkarma ve ücretsiz izne maruz kaldığı bir süreç yaşanırken, yeni işsizlerin yüzde 55'ini kadınlar oluştururken, bu rakamın salgınla birlikte yüzde 70'e çıktığı ortaya koyuldu.
Hükümetin istihdam raporuna göre, geçtiğimiz yıl Nisan ayında özellikle eşitsizliğin zirve yaptığı ortaya çıkarken, aynı ay, 500 bin 246 erkek iş arama kaydı oluştururken, kadınlarda bu sayı 621 bin 81 olarak kayıtlara geçti.
Virüsün kadınlara yönelik iş piyasasındaki cinsiyet eşitsizliğininin uzun vadede etkileri olacağı bildirilirken, "Çalışmayı bırakıp çocuklarının bakımı için eve dönmek zorunda kalan kadınlar, ekonomi normale dönse bile mevcut pozisyonlarına dönmekte zorlanacaklar. Bu, ücret açıklarını ve terfi fırsatlarını etkileyecektir." denildi. "Ayrıca, tüm yıl boyunca hem çalışan hem de çocuklara bakan kadınlar arasında şiddetli psikolojik erozyondan korkuyoruz." sözlerine yer verildi.
Kadınların babalara oranla daha fazla işsizlikle karşılaşması, okulların da kapatılmasıyla bir araya gelince, çocukların gideceği başka yer olmadığından bunun kadınları kırılgan ve savunmasız hale getirdiği öne sürüldü. İşgücü piyasasında kadınlara karşı önceden beri var olan ayrımcılığın virüsün patlak vermesiyle ayrımcılığı daha da kötüleştirdiği ifade edildi.
Raporda yer alan verilerde kadınlar ve erkekler arasındaki ücret ve mesleki farklılıklarının öneminin ortaya çıktığı, cinsiyet eşitsizliğini kapatmak için daha fazla mücadele edilmesi gerektiği söylendi.
Kadın örgütleri, işten çıkarılma ve ücretsiz izin dalgaları arasında etrafına bakan herkesin kadınların ortadan kaybolduğunu, işverenlerin bu yıl ilk olarak kadınlardan vazgeçme eğiliminde olduklarını söyledi. Çocukları evde olduğundan çalışamayan kadınlar kendi inisiyatifleriyle ücretsiz izne ayrılmaya ya da işten ayrılmaya zorlanırken, yalnızca işlerini kaybetmekle kalmayıp, temel işsizlik haklarından da mahrum kaldı.
Kaynak: Haber Global TV