Koronavirüs ABD'de kanser kadar çok ölüme neden olur mu?

ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı vaka sayısının 6 bin 362, ölü sayısının ise 108'e yükseldiğinin bildirilmesi farklı senaryolara neden oldu. NYT tarafından hazırlanan verilere göre, koronavirüsün kanser kadar can alabileceği düşünülüyor

Son Güncelleme:

Yeni tip koronavirüs nedeniyle ne kadar sayıda Amerikalının öleceğini söylemek mümkün olmasa da, muhtemel varsayımlarda yüzbinlerce veya daha fazla kişinin öleceği öngörülüyor. 

New York Times, ABD'deki 2018 yılında yaşanan ölüm nedenlerini mevcut verilerle karşılaştırdı. Nebraska Üniversitesi halk sağlığı araştırmacısı Dr. James Lawler'ın hastane yönetimlerine sunduğu tahmine göre şöyle; Koronavirüse bağlı ölüm oranı, 480 bin ABD'linin ölmesi anlamına geliyor... 

Koronavirüs ölümlerinin, önümüzdeki yıl boyunca genel olarak % 30 enfeksiyon oranı ve % 0.5 ölüm oranı olduğu varsayılarak ABD'deki ölüm nedenleri arasındaki sırası ise şöyle;

Tüm tahminler iki temel soruya dayanıyor: Ne kadar Amerikalı virüse yakalanacak? Enfekte olan kaç kişi hayatını kaybedecek?

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerindeki epidemiyologlar yakın zamanda dört senaryo hazırladılar. Hesaplamalarına göre, ABD'de kontrol altında tutmak için minimum çaba harcanarak, koronavirüs nedeniyle 200 bin ila 1.7 milyon arasında Amerikalının hayatını kaybedeceği ihtimali gözler önüne serildi. 

Bu karşılaştırmalar, koronavirüs pandemisinin bir yıl içinde ilerlediği, ancak daha uzun sürebileceği varsayımları üzerinde duruyor. 

Doktor Lawler'ın 480 bin kişinin ölebileceği yönündeki tahmini, bir yıl içinde demans, amfizem, inme veya diyabet ölümlerinden daha yüksek. Ancak, iki ölüm nedeni daha fazla sayıda Amerikalıyı öldürebilir: Yılda 600 bin civarında ölüme neden olan kanser ve 650 bin civarında can alan kalp hastalığı.

Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri verilerine göre, koronavirüse bağlı maksimum ölüm oranı ise, 1.7 milyon civarında... Bu da kanser ve kalp hastalıklarından ölenlerin toplamından daha fazla sayıya denk geliyor. 

Şu ana kadar verileri inceleyen birçok bilim adamı ve halk sağlığı yetkilisi, koronavirüse (Covid-19) bağlı yaklaşık yüzde 1'lik bir ölüm oranı beklediklerini söylüyor. Ancak çoğu bölgede, belgelenen ölüm oranı hala çok daha yüksek. Vaka sayısının hastane kapasitesinden fazla olduğu yerlerde, tıbbi bakım ihtiyacının karşılanabildiği yerlerden daha yüksek ölüm oranları görülmesi bekleniyor. 

FARKLI YAŞ GRUPLARI NASIL ETKİLENEBİLİR? 

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri direktörü Tom Frieden, "Bunun nereye gittiğini bildiğini söyleyen herkes virüsü yeterince bilmiyor: Sadece bilmiyoruz" dedi.

Çin, İtalya ve salgın yaşayan diğer ülkelerden elde edilen veriler, ölümlerin yaşlı Amerikalılar arasında görüleceğine dayanıyor. Örneğin İtalya'da, ülkenin sağlık departmanına göre, bu ay hastalıktan ölüm yaşının ortalaması 81'di.


Genel ölüm oranlarına göre, gençlerin kalp hastalığı ve kanser gibi nedenlerden ölme olasılığı daha düşüktür. Koronavirüs ölümlerinin yaşlı Amerikalı nüfusu arasında en büyük ölüm nedeni olabileceği gibi, genç insanlar için de en büyük ölüm nedenleri arasında yer alabileceği anlamına gelir. 

480 bin ölüm ihtimali üzerinden yola çıkıldığında, vaka ve ölüm sayıları artarsa koronavirüsü 70'li yaşlarındaki Amerikalılar arasında ikinci en yaygın ölüm nedeni, 20'li yaşlarındaki Amerikalılar arasında beşinci en yaygın ölüm nedeni haline getirebilir.

Sonraki Haber