Kısıtlamalar hafiflese de Tac Mahal tehdit altında: 'Hayatınızı feda etmeyin...'

Koronavirüs ile mücadelede kabus gibi bir süreç geçiren Hindistan'da kısıtlamalar gevşemeye başladı ancak ülke normale dönmekten çok uzakta. Tac Mahal de normale dönemiyor... Ancak mabedi zorlayan sadece koronavirüs değil, mevcut iktidar da ciddi tehdit oluşturmakta.

Son Güncelleme:

Yamuna Nehri'nde balıkçı kayığı ile 10 yıllardır turistlere Tac Mahal'in büyülü dokusunu gösteren Sumit Chaurasia, Mart 2020'den beri küreğini yalnız çekiyor. Tamamen turizme bağlı olan gelirini yitiren Chaurasia, Tac Mahal'in yeniden ziyarete açılması üzerine umutlanmak istiyor ancak nerdeyse tüm Hindistan için bir süredir meşhur bir duvar yazısı gibi: “Yıkılmadım ama ayakta da değilim.”

Hindistan tamamen karantinada değil ancak normalden ve güvenli olmaktan çok uzak. Chaurasia, nehirde küreğini çekerken uzakta görülen krematoryumdan yükselen alevleri ve dumanları işaret ederek “Korona hala bizimle” diyor.

Bahar aylarında, başkent Yeni Delhi'de olduğu gibi Tac Mahal'e ev sahipliği yapan Agra'daki krematoryumlarda da yer bulmak mümkün değildi. Hindistan'da pandeminin en yıkıcı sahneleri yaşanmaktaydı.

TAC MAHAL BOMBOŞ KALDI...

Hindistan en travmatik baharlarından birini geride bırakırken Chaurasia, Tac Mahal'e bakarken ağlamaklı oluyor. Neredeyse bomboş kalan mabed bu sıralar 3 dolarlık giriş biletini alabilen yerli turistleri ağırlıyor.

Chaurasia ağlamaklı olsa da yaşlı ebeveynlerine, eşine ve iki küçük kız çocuğuna bakmak durumunda. Mevcut durum, her koşulda Tac Mahal'in kapalı kalmasından daha iyi. Ancak koronavirüs hala büyük bir tehdit ve o da açıkça “Tac Mahal'i ziyaret etmek için hayatınızı feda etmeyin” diye konuşuyor.

Vaka sayısı görece düşüş gösterse de 1.4 milyar nüfuslu ülkede tamamen aşı olanların oranı yalnızca yüzde 4 seviyesinde. Kayıkçı Chaurasia, “Zorunlu olmadığı müddetçe dışarı çıkmıyoruz” diyor.

“Babür mimarisi” olarak da bilinen Hint-İslam mimarisinin önemli eserlerini barındıran Agra normalde kakafoninin hakim olduğu ve trafiğiyle bezdiren bir şehir. Ancak bu sıralar, bir zamanlar Babür İmparatorluğu'nun başkenti olan şehir oldukça sakin.

Nüfusu 800 bin olan şehir, ABD başkanlarından -Donald Trump da Şubat 2020'de ülkeye yaptığı gezisinde Tac Mahal'i ziyaret etmişti- sırt çantasıyla yollara düşen gezginlere kadar çok sayıda turiste ev sahipliği yapıyor ve bu sebeple de nüfusun yarısının geçim kaynağı turizm.

'ACITAN, YAKINLARIMIZI KAYBETMEMİZ'

Panchhi Petha da bölgeyi ziyaret eden turistlerin mutlaka ziyaret ettiği duraklardan biri. Tatlıcı Panchhi Petha'nın ortaklarından Gaurav Goel, satışlarının yüzde 40 civarında düştüğünü söylüyor ancak şunları da ekliyor: “İş kaybetmek duygusal olarak canımızı acıtmıyor. Acıtan yakınlarımızı kaybetmemiz.”

Balkabağından yapılan lokumu andıran ancak lokumdan yumuşak şeker topları olarak anlatabileceğimiz petha'nın farklı aromalı türlerini üreten ve Gaurav Goel'in dedesi olan Kanhaiya Lal Goel, kanserle mücadele ederken Covid-19'a yakalanmış ve mayıs ayında hayatını kaybetmiş.

Acı kayıplar ve krizin yanı sıra Agra'yı ve Tac Mahal'i olumsuz etkileyen bir başka durum da mevcut iktidarın yaklaşımı. Pandemi sürecinde korkunç biçimde duyarsız açıklamalarıyla sürecin bu noktaya gelmesinde büyük pay sahibi olan Başbakan Narendra Modi ve partisi BJP (Hindistan Halk Partisi, Bharatiya Janata Party), Tac Mahal'i turizm alanı olmaktan çıkarmak istiyor.

'HİNT KÜLTÜRÜNÜ YANSITMIYOR...'

Elde edilen bilet gelirinin bir pay alan ve bu gelirle tarihi yapının bakımını gerçekleştiren kuruluşlar bu niyetle zor durumda kalıyor. BJP'nin derdi, Tac Mahal'in Babürler dönemini yani “Hindistan'ın Müslümanlar tarafından işgal edildiği dönemi” sembolize ediyor olması. Dünyanın büyük bir kısmı Tac Mahal'i aşkın sembolü olarak görürken, Hindu milliyetçileri farklı bakıyor...

Agra'nın yer aldığı Uttar Pradeş eyaletini yöneten Hindu keşişi Yogi Adityanath, Tac Mahal, Hint kültürünü yansıtmıyor” diyor. Mabed tüm ihtişamıyla kaderine terk edilmişken BJP üyesi olan ancak Agra'da bir turizm şirketi bulunan Sumit Upadhyay da acı gerçeği söylüyor:

“Eyalet hükümeti Tac Mahal için hiçbir şey yapmıyor. İnsanların Hindistan'a gelmesini istiyorsanız bu esere iyi bakmak zorundasınız.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Bu haberde yer alan bilgilerin büyük bir kısmı New York Times'ta yayınlanan ‘Don’t Sacrifice Your Life to Visit the Tac Mahal’: India Reopens but Fear Pervades başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber