Kimsenin masaya oturmak istemediği İslam karşıtı Geert Wilders hayal kırıklığı yaşıyor!

Hollanda'daki seçimlerde herkesi şaşırtarak 1. sırada yer alan PVV'nin aşırı sağcı lideri Geert Wilders, kendisiyle masaya oturmak istemeyen diğer partilere seslendi.

Son Güncelleme:

Sosyal medyadan bir paylaşım yapan SPV lideri Geert Wilders, diğer partilerin liderlerini etiketleyerek "Benimle masaya otururlarsa dördümüz konuşup makul bir uzlaşmaya vararak 3 hafta için Koalisyon Anlaşması'nı yaparız. Seçmenlerin istediği de bu ve Hollanda için de en iyisi bu" diye yazdı.

İslam karşıtı olduğunu her seferinde gösteren aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders, "Eninde sonunda Hollanda'nın başbakanı olacağını" vurgulayarak iktidar için gerekirse partiyi ılımlı hale getirmeye devam edeceklerini belirtti.

Lideri olduğu Özgürlük Partisi'nin hükümetin bir parçası olacağını vurgulayan Wilders, diğer partilerin masaya oturma konusunda isteksizliği nedeniyle hayal kırıklığını da ifade etti.

Hollanda'daki seçimlerin favorisi gösterilen ancak üçüncü olabilen Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin lideri Dilan Yeşilgöz, Wilders'la birlikte kabinede yer almayacağın ancak kurulacak hükümete dışarıdan destek olabileceğini söylemişti. Wilders bu açıklamadan da hayal kırıklığına uğramıştı.

22 Kasım tarihindeki seçimde birinci sırada yer alan Wilders'ın partisi PVV'nin hükümet kurabilmesi için en az 2 ılımlı partiyle iş birliği yapması gerekiyor.

HOLLANDA'DA HÜKÜMET KURMA SÜRECİ

Yeni bir hükümet kurma süreci, hangi partiler kombinasyonunun çoğunluk barajına, yani parlamentodaki 150 sandalyeden 76'sına ulaşmak için birlikte çalışabileceğini belirlemek üzere tüm partiler arasında yapılan ön görüşmelerle başlayacak. 

Alt meclis, daha sonra, bir koalisyon anlaşmasının olası hatlarını belirlemek üzere bir “haberci" atayacak. Bu kişi 2012 yılına kadar Kral tarafından atanmaktaydı.

Bir grup partinin birlikte çalışabileceği görüldüğünde de bir "şekillendirici" atanır. Bu kişi neredeyse her zaman seçimi kazanan kişidir ve potansiyel kabineyi bir araya getirme gibi hassas bir işe başlar.

Partiler, daha sonra da bir koalisyon anlaşması imzalar ve yeni hükümet planlarını alt meclise sunar, alt meclisin de bunları güven oylamasıyla onaylaması gerekir. 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber