Kiev adı nereden geliyor? Kiev adının anlamı nedir?

Tüm dünyanın gözü Rusya'nın saldırdığı Ukrayna'nın başkenti Kiev'e dönmüşken son günlerde Kiev adının nereden geldiği, Kiev adının anlamı merak konusu olmuş durumda.

Son Güncelleme:

Ukrayna'nın en büyük kenti ve başkenti olan Kiev bir Rusya'nın saldırısından önce bir zamanlar Avrupa'nın en kalabalık 7. kentiydi. Söz konusu Rusya Ukrayna çatışmasının neticesinde Kiev adının nereden geldiği ve isminin anlamı araştırılmaya başlanmış durumda. İşte Kiev kentiyle ilgili merak edilenler...

KİEV ADI NEREDEN GELİYOR, KİEV KELİME ANLAMI NEDİR?

Etimolojik olarak ele aldığımızda Kiev adın Eski Doğu Slavcası Kyjevŭ'dan evrilmiş olduğu bilimsel mecraalarda kabul edilir. Bu kelimeye köken olarak Proto Slavca'da 'Kyi'nin kalesi' ifadesine karşılık gelmiş olan 'Kyjevŭ gordŭ' kelimesinden türemiş olabileceği yönünde düşünceler bulunur.

Kyi, şehrin üç kurucu kardeşi arasında kabul edilen ve şehrin isminin atfedilmiş olduğu efsanevi bir karakterdir olarak ifade edilir. Bununla birlikte şehrin isminin Hazarca 'kıyı ev' söz öbeğinden de türemiş olduğu Julius Brutzkus tarafından iddia edilmiştir. Sambat, şehrin eski tarihi kaynaklarda geçen ve Hazarlara da atfedilen bir diğer ismi olarak belirtilir. Kiev bazen Kıyiv olarak da isimlendirilmiştir.

Kiev'in kuruluşunun efsanesine göre, Kiev'in Polyany prensleri Kyi, Shchek, Khoriv ve kız kardeşleri olan Lybid tarafından kurulmuş olduğuna yönelik inanışlar hakimdir. Dinyeper kıyısına kurulmuş olan şehrin Hazarlar mı yoksa Kiev Knezliği tarafından mı kurulduğu hakkında da sağlam bir bilgi ne yazık ki bulunmaz.

Sonraki Haber