Kenya, Çin'den 1 milyar dolar isteyecek!
Kenya Devlet Başkanı William Ruto'nun yardımcısı, selefinin Pekin'den yüklü miktarda borç almasını eleştirmesine rağmen Çin'den 1 milyar dolarlık kredi ve yeniden yapılandırılmış bir borç ödeme planı isteyeceğini açıkladı.
Doğu Afrika'nın en büyük ekonomilerinden biri olan Kenya'nın 10.1 trilyon şilinden (68 milyar dolar) fazla borcu bulunuyor ve bu rakam gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 67'sine denk geliyor.
Hazine verilerine göre Kenya'nın para birimi dolar karşısında 148 şilin gibi rekor düşük seviyelere gerilerken, başta Çin'e olmak üzere bu borcun ödenmesinin maliyeti de artmış durumda.
Başkan Yardımcısı Rigathi Gachagua, Ruto'nun Çin'e giderek "borcun yavaş yavaş ödenmesi için daha fazla zaman" ve finansman eksiklikleri nedeniyle geciken yol projelerinin tamamlanması için 1 milyar dolar isteyeceğini söyledi.
Gachagua yerel bir radyo kanalına verdiği demeçte "Biz sorumlu bir hükümetiz, borcu ödemeyeceğimizi söyleyemeyiz. Müteahhitlere ödeme yapabilmek için en az bir milyar dolar talep ederek onlarla konuşacak" dedi.
Ruto'nun Pekin'e ne zaman gideceği henüz netlik kazanmadı ancak Başkan Ağustos 2022'de yapılan seçimleri kazanmasından bu yana Doğu Asya'nın ekonomik devini ziyaret etmedi.
Çin, Dünya Bankası'ndan sonra Kenya'nın en büyük ikinci kredi sağlayıcısı konumunda.
Pekin, 60 yıl önceki bağımsızlıktan bu yana Kenya'nın en pahalı altyapı projesini finanse ederek liman kenti Mombasa'dan Nairobi ve Naivasha'ya uzanan ve 2017'de açılan demiryolu hattının inşası için 5 milyar dolar kredi verdi. Ayrıca Mombasa'da yeni bir liman terminalinin inşasını da finanse etti.
Diğerlerinin yanı sıra bu projeler, Nairobi'nin karşılayabileceğinden daha fazla borç aldığı yönündeki endişeleri körükledi.
Ruto seçim kampanyası sırasında selefi Uhuru Kenyatta'nın borçlanmasına karşı çıkmış ve Kenya'nın ihtiyaç duyduğu altyapıyı sağlamak üzere kalkınmayı teşvik edecek başka yollar bulma sözü vermişti.
Çin, cömertçe verdiği kredilerin nakit sıkıntısı çeken hükümetleri borç bağımlılığına hapsettiği yönündeki iddiaları reddetti.
Temmuz ayında Kenya'ya yaptığı bir ziyaret sırasında Pekin'in üst düzey diplomatı Wang Yi iki ülkenin ekonomik ortaklığını övdü ve bunu bir "kazan-kazan" olarak tanımladı.
Kenya Doğu Afrika'nın en dinamik ekonomilerinden biri olmasına rağmen nüfusunun yaklaşık üçte biri yoksulluk içinde yaşıyor.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin küresel yansımaları ve ülkenin hayati önem taşıyan tarım sektörünü vuran yıkıcı bölgesel kuraklık nedeniyle ekonomik büyüme geçen yıl yavaşlayarak 2021'deki yüzde 7,6'dan yüzde 4,8'e geriledi.
Enflasyon geçen ay yıllık yüzde 6,8 ile inatçı bir şekilde yüksek seyretmeye devam etti.
Küresel kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Temmuz ayında, vergi artışları ve sosyal huzursuzlukları gerekçe göstererek Kenya'nın uluslararası kreditörlere geri ödeme kabiliyetini "durağandan negatife" düşürdü.
Kaynak: Ajans Bizim