Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: Tek bir merkezden yönetilen darbe girişimini atlattık

Kazakistan medyasının sağlık yetkililerine dayandırdığı haberlere göre, ülkedeki şiddetli protestolar sırasında en az 164 kişi öldü.

Son Güncelleme:

Kazakistan medyası, şiddetli protestolar sırasında en az 164 kişinin hayatını kaybettiğini yazdı. Daha önceki raporlarda 44 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi verilmişti. Kazakistan cumhurbaşkanlığı ofisi, önemli sayıda yabancı uyruklu da dahil olmak üzere yaklaşık 6 bin kişinin tutuklandığını açıkladı.

Kazakistan'ın batısında 2 Ocak'ta sıvılaştırılmış petrol gazına (LPG) yapılan zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan protestolar kısa sürede ülkenin batı ve güney illerine de yayılmıştı.

"TEK BİR MERKEZDEN YÖNETİLEN DARBE GİRİŞİMİNİ ATLATTIK"

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, 'tek merkezden yönetilen darbe girişimini atlattıklarını' söyledi. Kazakistan Dışişleri ise gözaltına alınanlar arasında 'radikal İslamcıların' bulunduğunu açıkladı.

Sokak olaylarına dönüşen gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşanmıştı. Özellikle ülkenin güneyindeki Almatı’da polis araçlarını ateşe veren, kamu binalarını işgal eden protestocular, vatandaşlara silahla saldırdı.

"ALMATI İLK HEDEFTİ"

Tokayev, "Kendiliğinden başlamış protestoların görüntüsü altında bir huzursuzluk dalgası patladı. Ana amacın anayasal düzenin altını oymak ve yönetimi ele geçirmek olduğu anlaşıldı. Bir darbe girişiminden söz ediyoruz" dedi. "Ana darbe Almatı kentine yönelikti" diyen Tokayev, "Bu kentin düşmesi nüfusu yoğun olan güneyin ve sonrasında da bütün ülkenin ele geçirilmesinin önünü açacaktı. Sonra da başkenti ele geçirmeyi planlıyorlardı" diye konuştu.

ULUSAL YAS İLAN EDİLDİ

1991'de bağımsızlığını ilan etmesi sonrası en büyük gösterilere sahne olan Kazakistan'da bugün ulusal yas ilan edildi.

Cumhurbaşkanlığından Cumartesi günü yapılan açıklamada, "Kazakistan'da işlenen terör eylemleri sonucunda insanların ölümüyle ilgili olarak, 10 Ocak 2022'de ülke çapında yas ilan edilecek" denilmişti.

"KANITLARI DÜNYAYLA PAYLAŞACAĞIZ"

Kazakistan'ın yaşananlara dair kanıtları yakın zamanda uluslararası toplumla paylaşacağını da açıklayan Tokayev, olaylarda 16 güvenlik mensubunun öldüğünü, 1300 kişinin yaralandığını, kaç sivilin hayatını kaybettiğinin ise araştırıldığını anlattı.

Tokayev, geniş çaplı terörle mücadele operasyonunun, KGAÖ misyonuyla birlikte kısa süre içinde son bulacağını söyledi. Kazakistan' Cumhurbaşkanı, KGAÖ'nün ülkeye 2 bin 300 asker ve 250 parça askeri teçhizat götürdüğünü de açıkladı.

KAZAKİSTAN DIŞİŞLERİ: SAVAŞ DENEYİMİ OLAN RADİKAL İSLAMCILAR YAKALANDI

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamadaysa, şu ana dek 8 bin kişinin tutuklandığı, bu kişilerin arasında ülke dışında eğitim görmüş İslamcı radikallerin de bulunduğu belirtildi. Açıklamada, "Almatı'da ve ülkenin bazı başka yerlerindeki olayların gösterdiği gibi, Kazakistan, yurt dışında eğitim görmüş iyi koordinasyon halindeki terörist grupların silahlı saldırısına maruz kaldı. Ön verilere göre, saldırganlar arasında radikal İslamcı grupların içinde savaş deneyimi olan kişiler var" denildi.

PUTİN: RENKLİ DEVRİMLERE İZİN VERİLMEYECEK

Kazakistan'daki gerilim konusunda ülkenin müttefikleri Rusya ve Çin'den de açıklamalar var. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan'daki olayların yıkıcı iç ve dış güçler tarafından kullanıldığı yorumu yaptı. Silaha sarılan kişilerin zamları protesto eden ilk gruplardan farklı amaçları olduğunu söyleyen Putin, Kazakistan'daki olayların bölge dışından ilk müdahale olmadığını ve son da olmayacağını belirtti.

Barış güçlerinin ülkeye Kazakistan liderliğinin resmi talebiyle gittiğini ve görev tamamlanınca çekileceğini vurgulayan Putin, "KGAÖ, dışarıdan istikrarsızlaştırılmaya veya renkli devrimlere izin vermeyecektir" dedi.

Çin ise Kazakistan'la güvenlik konusunda işbirliğini artırma ve 'dış güçlerin müdahalesini' engellemeye yardım etme çağrısında bulundu. 

HÜKÜMET İSTİFA ETTİ

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tutulan hükümetin istifasını kabul etti.

Protestoların yayılması sonucu ülke genelinde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilmişti. Göstericilerin kamu binalarını işgal etmesi, silah kullanması sonucu Nur Sultan yönetimi güvenlik güçlerine operasyon talimatı vermişti.

Tokayev, 7 Ocak'ta ülkenin tüm bölgelerinde anayasal düzenin yeniden sağlandığını açıklamıştı. Kazakistan'da güvenlik güçlerinin en yoğun ve uzun operasyonu Almatı'da olmuştu.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber