Kayıp teknoloji kralı Mike Lynch'in ortağı da trafik kazasında ağır yaralanmış... Olağan şüpheliler!

İngiliz teknoloji devi Mike Lynch'in Sicilya açıklarında fırtınalı denizlerde kaybolması, iki gün önce iş ortağı Stephen Chamberlain'in bir trafik kazasında ölümcül şekilde yaralanmış olmasıyla daha da garip bir hal aldı.

Son Güncelleme:

Uzun süredir iş ortağı olan ikili, yazılım şirketi Autonomy'nin Hewlett-Packard'a 11 milyar dolara satılmasıyla ilgili bir dolandırıcılık davasında ortak sanık olarak yargılanıyordu. Autonomy'nin 2011 yılında satılmasının ardından Lynch siber güvenlik firması Darktrace'in kurucu ortağı olmuş ve Chamberlain de finans müdürü olarak atanmıştı.

Trajik bir tesadüfe bağlanan her iki kazada da şu ana kadar cinayete işaret eden bir şey yok.

Bununla birlikte, iş ortaklarının İngiltere ve ABD istihbarat dünyalarıyla olan bağları entrikayı daha da arttırıyor.

İstihbarat bağlantıları

Politico’nun haberine göre, Lynch 2013 yılında eski İngiliz istihbarat yetkilileriyle ortaklaşa Darktrace'i kurdu.

Kurucu ortaklardan biri, MI5'in siber savunma ekibinde üst düzey bir isim olan ve Darktrace'te genel müdürlük yapan Stephen Huxter'dı.

Lynch'in Autonomy'nin satışının ardından kurduğu 1 milyar dolarlık risk sermayesi fonu Invoke Capital, Cambridge Üniversitesi'nden ayrılan şirkete 12 milyon sterlinlik bir ilk yatırımla destek verdi.

Huxter, 30 yıllık GCHQ emektarı Andrew France'ı şirketin CEO'su olarak işe aldı ve daha sonra şirketin yönetim kuruluna katıldı. Lynch, dolandırıcılıkla suçlandıktan sonra istifa ettiği 2018 yılına kadar yönetim kurulunda yer aldı.

MI5'in eski başkanı Jonathan Evans da bir süre Darktrace'in yönetim kurulunda yer alırken, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın 17 yıllık emektarı Jim Penrose da şirketin Amerika operasyonlarını yönetti.

Şirketteki diğer eski istihbaratçılar arasında daha önce MI5 ve yine bir İngiliz güvenlik birimi GCHQ'da çalışmış olan teknoloji direktörü Dave Palmer ve İngiltere hükümeti için siber savunma konusunda çalışmış olan güvenlik direktörü John Richardson da yer alıyor.

Cambridge merkezli şirket, bir kuruluş içindeki her aktörün davranış kalıplarını öğrenen ve olağandışı faaliyetleri tespit eden bir yazılım kullanarak siber saldırılarla mücadele ediyor.

Ancak Lynch'in karanlık istihbarat alanıyla bağlantıları Darktrace'ten önceye dayanıyor. Bilgisayar tabanlı parmak izi tanıma konusunda uzmanlaşan ilk şirketi Cambridge Neurodynamics, İngiliz istihbarat kurumlarıyla sözleşmeler yaptı.

Lynch 1996 yılında Autonomy'yi Neurodynamics'ten ayırdı. Chamberlain'in 2005 yılında katıldığı şirket, ele geçirilen telefon görüşmeleri ve e-postalar gibi kaynaklardan elde edilen verileri analiz etmek için makine öğrenimini kullandı.

Autonomy, ayrıca 11 Eylül'ün ardından terörle savaşın bir parçası olarak istihbaratı analiz etmek için ABD İç Güvenlik Ofisi'ne altyapı sağlama sözleşmesi de dahil olmak üzere İngiltere ve ABD devlet kurumlarından yüksek profilli ihaleler aldı.

Guardian’da 2003 yılında yayımlanan bir makalede şirket “gizli istihbaratla uğraşan” ve “Irak savaşından kâr elde etmeyi bekleyen birkaç İngiliz ticari kuruluşu arasında” sayılıyordu. Şirketin teknolojisi “gelişmiş bilgisayar dinleme sistemleri” olarak tanımlanıyordu.

O dönemde şirketin ordu, NASA ve ABD istihbarat kurumları dahil olmak üzere ABD devlet kurumlarıyla başka sözleşmeleri de vardı. GCHQ ve MI6'nın da müşterileri olduğuna inanılıyordu.

O dönemde Pentagon'un savunma danışma kurulu başkanı olarak görev yapan eski bir Pentagon ataması olan Richard Perle, şirketin yöneticilerinden biri olarak görev yapıyordu.

Dolandırıcılık davası

Autonomy'nin satışından bir yıl sonra HP, firmanın değerinin abartıldığını iddia etti. 2018 yılında ABD savcıları Lynch'e karşı suçlamalarda bulundu ve Lynch 2022 yılında yargılanmak üzere ABD'ye iade edildi.

Şirketin finans müdürü Sushovan Husseyin 2018 yılında dolandırıcılıktan suçlu bulundu ve daha sonra beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ancak Lynch, şirketin teknolojisine odaklandığı ve mali durumu hakkında çok az bilgiye sahip olduğu gerekçesiyle beklenmedik bir şekilde mahkumiyetten kurtuldu. Kaçışını, ABD mahkemelerinde davayla mücadele etmek için gereken yasal ücretleri karşılayabilecek kadar varlıklı olmasına bağladı. Gözden düşmüş eski pedofil Jeffrey Epstein ile aynı savunma avukatı tarafından temsil edildi.

Darktrace, Nisan ayında ABD'li özel sermaye şirketi Thoma Bravo tarafından 5,3 milyar dolar karşılığında devralınmayı kabul etti.

Yat kazasından kaybolanları arama çalışmaları devam ediyor. Lynch'in 18 yaşındaki kızı Hannah, Morgan Stanley International Bank başkanı Jonathan Bloomer ve Clifford Chance avukatı Chris Morvillo da kayıplar arasında.

İtalyan sahil güvenlik sözcüsü Vincenzo Zagarola yaptığı açıklamada, “Teknenin içinde olmadıklarını ihtimal dışı bırakmıyoruz, ancak teknenin hızla battığını biliyoruz. Kaybolan altı kişinin dışarı çıkmak için zamanları olmayabileceğini düşünüyoruz” dedi. 

Sonraki Haber