Kaygan zeminde bir ilişki... Elon Musk'ın Amerika ile arası neden kötü?

Elon Musk öyle güçlü bir hale geldi ki Biden yönetimi, onu ne açıktan hedef alabiliyor ne de yaptığı her şeye göz yumuyor.

Son Güncelleme:

Tarih boyunca devlet ile sermayenin arasında inişli çıkışlı bir ilişki oldu. Kimi zaman zenginler yönetimi beğenmedi, bazen de yönetimler zenginlerin yeteri kadar vergi vermediğini düşündü. Bazen bir kişi çok büyüdüğünde kamu da tekel olma riskine karşı önlemler aldı. J.D. Rockefeller bunun ilk modern örneklerinden biriydi.

Bugün Elon Musk çok büyüdü. Öyle bir büyüdü ki artık Washington’da bir takım rahatsızlıklar da yaratmaya başladı. Twitter ile dünyanın tartışmasına yön veriyor, Space X ile NASA’ya rakip, Tesla ile geleceğin otomobil endüstrisinin anahtarlarından birini elinde tutuyor.

Ayrıca bir diplomat gibi, devlet başkanları ile görüşüyor. Görüştüğü kişiler her zaman ABD yönetiminin hoşuna gitmiyor. Örneğin Katar 2022’nin finalinde, Rusya Devlet Televizyonu'nun ünlü isimlerinden Nailya Askerzade ile selfie çektirmesi Oval Ofis’te çok da hoş karşılanmadı.

Musk, Askerzade ile fotoğraf çektirirken. Fotoğraf: Instagram

TWITTER'DAN SONRA İŞLER DEĞİŞTİ

Aslında görünürde işlerinin Washington ile çelişir bir yanı yok. Starlink uydu filosu ile Ukrayna’da internet hizmetine destek veriyor, Tesla, Biden’ın iklim hedefleri ile uyumlu. Ancak Twitter’ın sahibi olduğundan bu yana elindeki güç ABD’de kimi çevrelerde rahatsızlık yaratabiliyor. Bu çevreler 132 milyon takipçiye sahip hesabında Musk'ın dezenformasyonu yaydığını düşünüyor. Federal Ticaret Komisyonu, Musk’ın Twitter’daki adımlarını milim milim takip ediyor.

Tesla’nın Çin’de yaptığı yatırımları genişletmesi de Biden'ın radarında. Orta Doğu’dan aldığı yatırımlar da bir noktada rahatsızlık sebebi. Virginia Senatörü Demokrat Mark Warner, “Çin Komünist Partisi’ne Elon Musk’tan daha bağlı bir Amerikalı olduğunu sanmıyorum” demekte.

Musk, ABD yönetiminin kendisinden hoşnut olmadığına ilişkin bir soruya, “Onlar Anayasa’ya inanıyorlar değil mi?” diyerek cevap verdi. Bu yanıtında girişimlerinin hukuka uygun olduğunu vurguluyor.

ABD ÖDEME YAPIYOR

Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, Musk’ın aktivitelerini yakından izlediklerini belirtiyor. Yabancı Yatırım Komitesi’nin ulusal güvenlik gerekçesiyle ülkede herhangi bir yabancı yatırımı engelleme hakkı bulunuyor. Son yıllarda bu komitenin ismini Huawei’nin ABD’deki yatırımlarıyla ilgili haberlerde sıkça görür olduk.

Bugün Musk’ın Twitter’ı satın almasında Suudi Arabistan Prensi El Velid bin Talal, Changpend Zhao ve Katar Varlık Fonu’nun büyük etkisi var. Öte yandan Joe Biden için Musk, Trump’ın ekibinde görev almış biri. Ayrıca Cumhuriyetçi senatörler ile sıcak ilişkileri olduğu biliniyor. SpaceX, NASA’dan pek çok iş alıyor. Amerikan hükümeti 2022'de bu şirkete toplamda 2.8 milyar dolarlık ödeme yaptı.

51 yaşındaki iş insanının normal bir CEO gibi davranmadığını herkes biliyor. Canlı yayında uyuşturucu madde (kenevir) kullanıyor, hissedarlarını alenen aşağılamaktan çekinmiyor, Twitter’da Manchester United’ı ‘satın alacakmış’ gibi yapıyor. 2020 seçimlerinde ‘gönülsüz’ bir şekilde Biden’a oy verdiğini açıkça söylüyor. Şimdiden 2024 yılında Ron DeSantis’e oy vereceğini aktarıyor. Büyük ölçüde siyasetin döndüğü Twitter gibi bir platformun sahibinin siyasi görüşünü bu denli açık şekilde konuşması dikkat çekiyor.

'KIRIM'I TAMAMEN BIRAKIN'

Öte yandan Musk’ın Ukrayna savaşının sona ermesi için önerdiği çözüm ise Kırım’ın tamamen Rusya’ya bırakılması olmuştu. Cumhuriyetçi Parti içinde Trump’ın rakibi olan DeSantis de 13 Mart’ta Ukrayna’nın savunulmasının ABD için o kadar ‘hayati’ olmadığını söylemişti. Musk,  Starlink uydularını Ukrayna’nın Rusya’nın askeri hedeflerini yok etmek için kullanmasına izin vermeyeceğini belirtiyordu.

Öte yandan Musk, Biden’ın vazgeçebileceği bir ortak değil. Musk da bunu bildiği için bazen hoyratça konuşmaya devam ediyor. Biden zaman zaman elektrikli otomobil hedefi olmasına rağmen Tesla yönetimini üstü kapalı bir şekilde sendikalara olan tavrı yüzünden eleştiriyor. Musk da bunun üzerinde şarj istasyonları ağını bütün markalara açacaklarını ilan ederek Biden’ın gönlünü yapıyor. İkili arasındaki bu ilişkinin tonu en azından önümüzdeki Amerikan seçimlerine kadar böyle gidecek gibi gözüküyor.

Kaynaklar: Bloomberg, Reuters, Washington Post

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber