Karantina altındaki İtalyanlar'dan birbirlerine müzikli destek

İtalya'da yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) ölenlerin sayısı 250 kişi artarak 1266'ya, toplam vaka sayısı ise 17 bin 660'a yükseldi. Karantinaya alınan halk, dayanışma içinde kalmanın çözümlerini bulmaya başladı

Son Güncelleme:

İtalya'da yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) ölenlerin sayısı dün akşam 250 kişi artarak, 1266'ya yükseldi. Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli, ülkede mevcut koronavirüs vaka sayısının 14 bin 955'e çıktığını, bu sayıya ölenler ve iyileşenler dahil edildiğinde koronavirüs bulaşanların toplam sayısının ise 17 bin 660 olduğunu bildirdi.


Toplam ölü sayısından 890'ının virüsten en çok etkilenen kuzeydeki Lombardiya Bölgesi'nden olduğunu kaydeden Borrelli, iyileşenlerin sayısının bugün 181 kişi daha artarak 1439'a ulaştığını duyurdu. İtalya Yüksek Sağlık Kurumu Başkanı Silvio Brusaferro da hayatını kaybedenlerin ortalama yaşının 80 olduğunu bildirdi. 


İTALYANLAR ŞARKILARLA BİRBİRİNE DESTEK OLUYOR

Ülkede aşama aşama sıkılaştırılan tedbirlerle tüm okullar kapatıldı; seyahatler kısıtlandırıldı; toplanma yasağı getirildi; spor etkinlikleri durduruldu; sinema, müze, tiyatrolar kapatıldı. Son olarak da dün akşam açıklanan ek tedbirlerle, bugüne kadar açık kalan mağazalar, restoranlar, barlar da kapatıldı. Bugünden itibaren yalnızca temel kamu hizmeti kategorisindeki eczane, süpermarket, banka, postane, fabrika gibi kurum ve işletmeler açık.


Ülke genelinde uygulanan karantina koşulları sebebiyle evlerine kapanan İtalyanlar, sosyal medyadan "Her şey iyi olacak (Tutto andra bene)" etiketiyle yapılan çağrılarla saat 18.00'de evlerinden müzikler açarak birbirlerine destek oldu. Futbol maçlarında söyledikleri şarkıyı karantina günlerine uyarlayan Napoli halkı, ‘Evde kalacağız. İnsanlar asla pes etmeyecek, hadi Napoli’ye gel’ diyerek ritim tuttu. 


Bu arada İtalyanların, sağlık görevlilerine desteklerini belirtmek, koronavirüsle mücadelede gösterdikleri çabalara teşekkür jesti yapmak için pencere ve balkonlara çıkarak alkışlarla tempo tutacakları belirtildi.

Grup halinde video konferans yöntemiyle yapılan spor ve yoga dersleriyle, evlerine kapanmış insanların yalnızlık hissinden biraz da olsa kurtulması amaçlanıyor.


İnsanlar arasındaki dayanışma örneklerinden biri de, evlerinden çıkma imkanı olmayan ya da hastalık korkusuyla bundan çekinen yaşlı ve hastalara yönelik "alışverişinizi biz yapalım" mesajları. Birçok kentten, apartman girişlerine gençlerin "Bu binadaki yaşlı ve hastaların alışverişini biz yapabiliriz" şeklinde mesajlar astığı haberleri geliyor.


EN ÇOK YAŞLILARI ETKİLİYOR

Sivil Savunma yetkililerinden edinilen bilgiye göre, acil durumun baş gösterdiği son üç haftada hayatını kaybedenlerin yüzde 2'sini 50-59 yaş grubundakiler, buna karşılık yüzde 98'lik bölümünü ise 68 yaş ve üzerindekiler oluşturuyor. Söz konusu yüzde 98'lik kesimin yüzde 67'sinin ise "önceden başka patolojik sıkıntıları bulunduğu" belirtiliyor.

BM verilerine göre İtalya nüfusunun yüzde 23'lük kesimini oluşturan 65 yaş üstündekiler, yeni tip koronavirüs riskiyle en çok karşı karşıya bulunan yaş grubu olarak ön plana çıkıyor.

Sonraki Haber