Karadeniz'i kirletip yalan söyleyen Rus şirkete soruşturma

Rusya'nın Karadeniz kıyılarında meydana gelen petrol sızıntısının boyutu daha büyük çıktı. Rusya Başsavcılığı, asılsız beyanda bulunan şirket hakkında soruşturma başlattı. Biyolojik çeşitliliğe ve ekolojiye zarar vermekle suçlanan Rus KTK şirketi ile tüm sorumlular tazminat cezasına çarptırılabilir.

Son Güncelleme:

Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Novorossiysk şehri açıklarında 7 Ağustos günü meydana gelen petrol sızıntısının arkasından skandallar zinciri çıktı. Terminalin sahibi Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu (KTK) şirketi, 8 Ağustos'ta yaptığı ilk açıklamada, sızan ham petrol miktarının 12 metreküpten daha az (12 ton) olduğunu ve yalnızca 200 metrekarelik alana yayıldığını açıkladı. Sorumluluğu üstlenmeyip sızıntının Yunan bayraklı Minerva Symphony tankerinden kaynaklandığını belirtti. Açıklamada "Durum normalle döndü, Karadeniz'in yerel nüfusuyla, flora ve faunası için tehdit oluşmadı" ifadelerini kullandı. 

Oysa gerçek çok farklıydı. Bölgede inceleme yürüten Rusya Bilimler Akademisi aksi yönde sonuçlara ulaştı. Rusya Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nden alınan uydu görüntüleri, petrol sızıntısının 80 kilometrekarelik alanı etkileyip açık denize ulaştığını net bir şekilde gösteriyor. Yani çevre felaketinin gerçek boyutu Rus şirketin açıklamasının 400 bin katı büyüklükte... Ayrıca denize 12 ton değil yaklaşık 100 ton petrol sızdığı belirlendi.

Üstelik KTK şirketinin iddiasının aksine sızıntı Yunan tankerinden kaynaklanmamıştı. Gemiye yükleme yapıldığı sırada bir hidrolik kompresör bozulduğu için ham petrol KTK şirketi tesisinden denize aktı. KTK daha sonra ilk açıklamasını düzelterek sızıntının kendilerinden kaynaklandığını kabul etti. Sızıntı olan alan kazadan bir gün sonra çembere alındı. KTK deniz terminalinden de petrol sevkiyatı durduruldu.

Skandallar basına yansıyınca Rus yetkililer harekete geçti. Rusya Tabii Kaynaklar ve Çevre Kurumu (Rosprirodnadzor) sızıntının çevreye verdiği zararın değerlendirmesine yönelik çalışma başlattı. Şirket hakkında önce çevre kirliliğine yol açtığı gerekçesiyle ceza davası açıldı. Geniş kamuoyu tepkisi üzerine konu Rusya Soruşturma Komitesine devredildi ve dosyayı Rusya Federasyonu Başsavcılığı devraldı. Sudaki biyolojik kaynaklara ve çevreye önemli zarar vermekle suçlanan KTK şirketi ile tüm sorumlular tazminat veya hapis cezasına çarptırılabilir. 

Peki petrol sızıntısının çevreye zararı ne boyutta? Doğal Hayatı Koruma Vakfı Rusya Ofisi (WWF Russia) sızıntı sonrası Abrau-Durso bölgesindeki kıyı bölgesinde petrol izlerine rastlandığını açıkladı. Sahilin yaklaşık 7 kilometrelik bölümü kirlendi. Anapa yakınlarındaki Bolşoy Utriş'te yunus akvaryumu çalışanları denizde petrol lekeleri tespit etti. Kalıntıların tesisteki canlılara zarar vermemesi için emici bantlar yerleştirildi. Buna karşılık kıyı ekosistemleri ve tatilciler için ciddi risk yok. Rusya Bilimler Akademisi Oşinoloji Enstitüsüne göre, sızıntı sonucu meydana gelen petrol tabakası akıntı sayesinde denizin kıyı hattından uzaklaşıyor. Novorossiysk yakınlarındaki petrol tabakası, buharlaşma yoluyla yok olabilir. Toparlanmanın iki hafta sürmesi bekleniyor. Petrolün sadece bir kısmı buharlaşırken diğer kısmı dibe çökecek. 

Olayın sonuçlarını saklamaya çalışan KTK şirketi bu davranışıyla çevre için ciddi bir tehdit olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber