Kadınlar doğumdan 28 yıl sonra bile 'hayalet tekme' hissedebiliyor!

Yapılan yeni araştırmalar, kadınların doğum yaptıktan 28 yıla kadar süre karınlarında 'hayalet bebek tekmeleri' hissettiğini ortaya koydu

Son Güncelleme:

Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nden bilim insanları internet üzerinden, hamilelik geçirmiş 197 Avustralyalı kadının katıldığı bir anket gerçekleştirdi. Sonuçlara göre, kadınların yüzde 40'ının doğum sonrası hayalet fetüs tekmeleri hissettiğini ve bu hissin doğumdan sonra ortalama 6,8 yıl boyunca korunduğunu, bir kadın katılanda ise bu hissin 28 yıl devam ettiğini ortaya koydu. 

Araştırmaya katılan kadınların yüzde 40'ı bunu haftada bir kereden fazla hissettiklerini söylerken, bu katılımcıların yüzde 20'si ise her gün hissettiklerini belirtti. Tekme hissiyle ilgili duyguların hamilelik sürecinde içinde bulundukları şartlara bağlı olarak farklılıklar gösterdiği ifade edildi. 

Yine sonuçlara göre, bazı kadınlar 'hayalet tekmelerin' kendilerinde nostaljik, rahatlama, olumlu etkiler bıraktığını söylerken, bir kısmı ise şaşkınlık, üzüntü gibi duygular hissettirdiğini söyledi. Üzüntü hisseden kadınların yüzde 27'sinin çoğunlukla kürtaj olmuş, ölü doğum ya da düşük yapmış veya travmatik bir doğum geçirmiş kadınlar olduğu anlaşıldı. 

Hamileliğinin 24. haftasında ölü doğum yapan bir katılımcı, vücudunun hala hamile olduğu fikrine kandığını, bebeğinin ölmediği yönünde fikirlere kapılarak üzüntü duyduğunu aktardı. 

Araştırmacılar henüz 'hayalet tekmeler' konusunda biyolojik bir açıklama yapamasalar da "yaygın deneyimlenen" bir his olduğuna işaret ettiğini, ancak bu tekmelerin anksiyete ve depresyona yatkın kadınlar için bir risk faktörü olduğunu belirttiler. 

Sonraki Haber