Japonya İmparatoru halkı yine selamlayamadı

Japonya İmparatorunun her yıl başında düzenlediği yeni yıl selamlama etkinliği, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarının artış trendi sebebiyle iptal edildi.

Son Güncelleme:

Kyodo ajansının haberine göre, İmparatorluk İşleri Ajansı (Kunaicho), her yıl başında Tokyo'daki sarayın bahçesinde düzenlenen kutlama ve selamlama etkinliğinin iptaline karar verdi.

İmparator Naruhito, İmparatoriçe Masako ve saray sakinlerinin, 2 Ocak’ta başkentteki sarayın balkonundan, binlerce kişiyi selamladığı yeni yıl etkinliği düzenlenmeyecek.

Kararda, selamlamaya katılması beklenen yoğun kalabalığın bahçenin açık ve kapalı alanlarında bir arada bulunmasının salgın sürecinde büyük risk oluşturabileceği belirtildi.

Mayıs 2019’da tahta çıkan ve yeni yıl selamlamasını 2020 başında düzenleyen Naruhito’nun, tahttaki ilk doğum günü hitabı, 60 yaşına bastığı şubatta, salgın sebebiyle iptal edilmişti.

Yeni yıl kutlama ve halkı selamlama etkinliği en son, önceki İmparator Akihito’nun babası Hirohito’nun 7 Ocak 1989’da ölümü sonrası, yas tutulan 1990 yıl başında iptal edilmişti.

DOĞUM GÜNÜ ETKİNLİĞİ DE İPTAL EDİLMİŞTİ

Japonya'da imparatorun her yıl doğum gününde halkı selamladığı bir diğer geleneksel tören geçtiğimiz Şubat ayında salgın endişesi nedeniyle iptal edilmiş, İmparatorluk Sarayı Ajansı'ndan yapılan açıklamada, "Virüsün yayılma riskini göz önüne alarak, her yıl birçok kişinin yan yana katıldığı etkinliğin iptal edilmesine karar verildi" ifadeleri kullanılmıştı.

İmparatorun doğum günü nedeniyle gerçekleştirilen söz konusu tören ise daha önce son olarak 1996'da Peru'daki Japonya Büyükelçiliği’nde yaşanan rehine krizi nedeniyle iptal edilmişti.

İLKLERİN İMPARATORU

Geçtiğimiz Mayıs ayında tahtı babası İmparator Akihito'dan devralan Prens Naruhito, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra doğan ilk imparator unvanını almıştı. 200 yıldan fazla bir süredir ilk kez bir imparator tahtı kendi isteğiyle devrederken, modern Japonya tarihinde ilk kez görevden ayrılan ve tahtta oturan iki imparatorun aynı dönemde Japonya'da bulunuyor olması da büyük ilgi uyandırmıştı. 

Kaynak: AA

Sonraki Haber