Japonya'da sakuralar çiçek açtı, 1200 yılın rekoru kırıldı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen, Japonya'da her yıl mart sonunda açan "sakura" çiçeklerini görmek için halk parkları doldurdu. Ancak bu yıl 26 Mart'ta açan sakura, en erken açan sakura tarihi olarak 1200 yıldır tutulan kayıtlara geçti

Son Güncelleme:

Japonya'da halk, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen ülkede her yıl mart sonunda açan "sakura" çiçeklerini görmek için parkları doldurdu. Ülkede her yıl "baharın müjdecisi" kabul edilen ve Türkiye'de kiraz çiçeği olarak bilinen sakura çiçekleri başkent Tokyo'yu beyaz örtü gibi sardı. Başkent sakinleri, Kovid-19 salgınına rağmen "hanami" ismi verilen "geleneksel kiraz çiçeği izleme etkinliklerine" katılmak için kentteki parkların yolunu tuttu.

1200 YILDIR TUTULAN KAYITLARA GEÇTİ

Japonya'nın imparatorluk başkenti Kyoto'nun meşhur pembe kiraz çiçeklerinin (sakura) tam açılma noktasına geldiği tarih, bu yıl 26 Mart olarak belirlendi. Bu, ortalama açma tarihinden 10 gün öncesine denk geldi. 26 Mart, Kyoto'daki kiraz çiçeklerinin açıldığı en erken tarih olarak 1200 yıldır tutulan kayıtlara geçti.

Japonya Meteoroloji Genel Müdürlüğü sakura açışında rekor erken tarih açıklarken küresel ısınma bağlantısı kurdu. Müdürlük, bunun, hükümetin konuyla ilgili resmi kayıt tutmaya başladığı 1953'ten beri en erken sakura açma tarihi olduğunu belirtti. Meteorolog Shunji Ambe, "Çalışmalarımız, kiraz çiçeği mevsiminin başlamasının şubat ve mart aylarındaki ortalama sıcaklıkla yakından bağlantılı olduğunu göstermiştir. Bitki yaşamına ilişkin gözlemlerimiz, kiraz ve erik çiçekleri gibi bahar fenomenlerinin daha erken, sonbahar fenomenlerinin ise daha geç gerçekleşme eğiliminde olduğunu gösteriyor" dedi.

1200 YILLIK REKOR

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün derlediği verilerden Ocak 2021'de yayımladığı rapora göre, 2020, en yüksek küresel hava sıcaklıklarının yaşandığı yıl olurken, gelmiş geçmiş en sıcak yıl olarak kaydedilen 2016'yı da geçti. 

Osaka Üniversitesi'nin elindeki veriler, Kyoto'daki imparatorluk sarayının kayıtlarından Ortaçağ'da tutulan günlüklere kadar uzanıyor. Kyoto'da bundan önce en erken sakura açma tarihi 27 Mart 1409 olarak kayıtlara geçmişti.

Modern başkent Tokyo'da bu yıl çiçekler 22 Mart'ta tam açma evresine ulaşırken, bu da Tokyo için 1953'ten beri kaydedilen en erken ikinci tarih oldu.

Bilim insanları, kiraz çiçekleri gibi türlerin erken çiçeklenmesinin küresel ısınmanın göstergeleri olduğuna sık sık işaret ediyor. 

SAKURA NEDİR?

Japonya dışında meyve vermeyen bir tür kiraz ağacı olan sakuralar "milli sembol" olarak kabul edildikleri ülkede güzellik ve yeniden doğuşu temsil ediyor. Samuray felsefesinde sakuranın, çok kısa süreliğine açması ve solmadan yere düşmesi sebebiyle zamansız ölümü simgelediği kaydediliyor.

Tarih boyunca Japon askerlerinin, savaşa gitmeden önce her an ölümü hatırlaması için yanlarında sakura çiçeği bulundurduğu anlatılıyor.

Sakuraları "genel yaşam döngüsü" olarak değerlendiren Japon toplumu, bu çiçeklerin açmasını baharın müjdecisi olarak görüyor.

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber