İzlandalılar Avrupa Birliği'ne girip girmemeyi oylayacak

İzlanda'nın yeni hükümeti, Avrupa Birliği üyeliği konusunu 2027 yılına kadar referanduma götürmeyi hedeflediğini açıkladı.

Son Güncelleme:

Başbakan Bayan Kristrun Frostadottir'in yeni yönetimi, avroyu benimsemek yerine İzlanda kronunu korumanın avantaj ve dezavantajlarını incelemek üzere uzmanlardan oluşan bir heyet kuracağını söyledi.

Yeni Dışişleri Bakanı Þorgerdur Katrin Gunnarsdottir, "İzlanda'nın Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerinin devamı konusunda bir referandum yapılmasını ve bu referandumun en geç 2027 yılında düzenlenmesini öngören bir önergenin Parlamento’da kabul edilmesi konusunda mutabık kaldık" dedi.

Gunnarsdottir, aynı zamanda AB yanlısı Liberal Reform partisinin de başkanlığını yürütüyor ve katılım müzakeresine öncülük etmesi bekleniyor.

Pazar araştırma şirketi Maskina tarafından haziran ayında yapılan bir ankete göre, İzlanda halkı arasında AB üyeliğine destek artıyor.

Ankete katılanların yüzde 54'ü AB’ye katılmaktan yana olduğunu belirtirken, çoğunluk hane halkının AB'nin bir parçası olarak malî açıdan daha iyi durumda olacağını düşündüğünü bildirdi.

Bu, AB'ye katılma konusunda genel olarak kararsız olan bir ülkede üyelik lehine önemli bir değişimi simgeliyor.

Maskina’nın anketine katılanların yüzde 74,2 gibi önemli bir çoğunluğu da konunun referandumla karara bağlanmasının önemli olduğunu söyledi.

YENİ HÜKÜMET AÇIKLANDI

Yeni hükümet, güneybatıdaki Hafnarfjördur kasabasında düzenlenen bir törenle Cumhurbaşkanı Halla Tomasdottir tarafından kamuoyuna tanıtıldı.

Merkez sol Sosyal Demokrat İttifak'ın lideri olan Başbakan Kristrun Frostadottir, enflasyonu ve faiz oranlarını düşürmeyi hedeflediğini söyledi.

Bayan Frostadottir, “Bu yeni hükümet zorluklarla hep birlikte yüzleşecek. İlk görevimiz ekonomiyi istikrara kavuşturmak ve maliye politikasında güçlü bir liderlikle faiz oranlarını düşürmektir. Bu arada, bu hükümet çıkmazı kıracak ve özel sektörde daha fazla zenginlik yaratılması için çalışacaktır. Ülkedeki yaşam kalitesi bu zorluklar karşısında birlik olunmasıyla artacaktır” dedi.

Sosyal Demokrat İttifak, Bjarni Benediktsson liderliğindeki bir önceki koalisyon hükümetinin iç çekişmeler nedeniyle çökmesinin ardından kasım ayında yapılan erken seçimlerde en büyük parti oldu ve Liberal Reform Partisi ve merkezci Halk Partisi ile hükümet kurma konusunda anlaştı.

İzlanda tarihinde, ilk kez, iktidardaki tüm partilerin liderleri kadınlardan oluşuyor.

Ulusal yayın kuruluşu RUV, 36 yaşındaki Frostadottir'in İzlanda'nın gelmiş geçmiş en genç Başbakanı olduğunu bildirdi.

RUV ayrıca, yeni yönetimin bazı idarî masrafları kısmak amacıyla bakanlık sayısını azaltmayı hedeflediğini de belirtti.

Sonraki Haber