'İtalya'da ikinci koronavirüs dalgası daha ölümcül olacak'
İki aydır sokağa çıkma yasağının uygulandığı, koronavirüs salgınından Avrupa'da en fazla etkilenen İtalya'da kısıtlamalar kademeli olarak kaldırıldı. Ancak İngiliz araştırmacılar, 'yeni normale geçiş' adımlarına ikinci dalga uyarısında bulundu.
İtalya, koronavirüs nedeniyle sokağa çıkma yasağını uygulayan ilk ülke olmuştu. Ancak İtalya'da hafta başında "Virüsle birlikte yaşanılacak dönem: 2. Aşama" olarak tanımlanan dönemin başlamasıyla, haftalardır evlerinde kalan İtalyanlar sokaklara akın etti. Kısıtlamaların gevşetilmesi kapsamında İtalyanlar, normal hayata dönüyor.
UZMANLAR İKİNCİ BİR DALGAYA DİKKAT ÇEKTİ
İtalya'da dün itibariyle toplam can kaybı 29 bin 315 kişiye yükseldi. Koronavirüsün en çok can aldığı Avrupa ülkesi İtalya'nın attığı normalleşme adımlarının; virüste ikinci dalga yaratabileceği iddia ediliyor.
Imperial College London'dan yer alan bir rapora göre, İtalya normalleşme yönünde attığı adımlar nedeniyle ikinci bir koronavirüs dalgası ile karşılacak.
İngiliz araştırmacılar İtalya'da yeni tip koronavirüsün nasıl yayıldığını ve ölüm oranlarını matematiksel olarak modelledi. Çalışmada, nüfusun beşte biri normal hayata geri döndüğünde 5 bin, yüzde 40'ı geri döndüğünde ise 23 binden fazla ek ölümün gerçekleşebileceği belirtildi.
İTALYA'DA İKİNCİ AŞAMAYA GEÇİLDİ
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Avrupa'da en çok etkilediği İtalya'da salgına yönelik sıkı tedbirler bugünden itibaren kademeli olarak gevşetilmeye başlandı.
Başbakan Conte, 2. aşamaya ilişkin, ülkenin kaderinin kendi ellerinde olduğunu belirterek, yeni bir sayfaya geçtiklerini, bu yeni sayfayı güven ve sorumlulukla hep beraber yazmaları gerektiğini ifade etti.
2. aşamaya geçişle inşaat, imalat ve toptan ticaret sektörlerinde, fabrikalarda 4 milyonu aşkın çalışan işbaşı yaptı.
İzin belgesiyle sokağa çıkılmaya devam edilirken, halk evinden uzakta, toplu halde olmamak koşuluyla spor yapabilecek. Ayrıca, kapalı alanlarda, dükkanlarda ve toplu taşımada maske takma zorunluluğu getirildi.
Özellikle büyük kentlerde, sıkı karantina tedbirlerinin uygulandığı günlerin aksine cadde, meydan ve tren garlarındaki yoğunluk dikkati çekti.
Başkent Roma'da çok sayıda kafe ve barın paket servis için açıldığı, pek çok kişinin bisikletiyle ya da spor yapma amacıyla dışarı çıktığı gözlendi.
Büyük kentlerdeki toplu taşıma araçları da yarı kapasiteyle hizmet verirken, otobüs ve metrolarda insanların mesafeli oturması için koltuklara işaretli uyarıların yapıştırıldığı görüldü.
Haberlerde, kuzeyde ikamet eden pek çok kişinin, zorunlu ve geçerli haller dışında bölgeler arası seyahat yasak olmasına karşın aile yakınlarını ziyaret gerekçesiyle güneydeki vilayetlere seyahat ettiği ifade edildi.
Başbakan Conte'nin 26 Nisan'da imzaladığı kararnameyle resmiyete kavuşan 2. aşamaya göre inşaat, imalat, toptan ticaret sektörleri işbaşı yaparken, 11 Mayıs'ta sergi, müzeler ve kütüphaneler, 1 Haziran'da da restoranlar, kafeler ve kuaför salonları faaliyetlerine yeniden başlayabilecek.