İsviçreli yetkililerin 'Yeni Sömürgecilik' konferansında Rabbani'ye müdahalesi kınandı

İslam İşbirliği Teşkilatı Avrasya Bölgesel Merkezi Gençlik Forumu, CAGE International'dan Muhammed Rabbani'nin "Yeni Sömürgecilik: İnsan Hakları, Barış ve Güvenlik" adlı uluslararası konferansa katılımına yapılan müdahaleyi kınadı.

Son Güncelleme:

Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Ofisi'nde düzenlenen "Yeni Sömürgecilik: İnsan Hakları, Barış ve Güvenlik" konulu uluslararası konferansa skandal bir müdahale damga vurdu.

Müslüman haklarını savunan Londra Merkezli Sivil Toplum Kuruluşu CAGE'in genel müdürü Rabbani, Bakü Girişim Grubu tarafından düzenlenen konferansın katılımcıları arasındaydı. Ancak Fransa, İngiliz vatandaşı Rabbani'nin konferansa katılmasının engellenmesini talep etti. İsviçre Polisi bunun üzerine ülkeye girmek isteyen Rabbani'yi hiçbir hukuki dayanak olmadığı halde sınırda gözaltına aldı.

İnsan hakları ve ifade özgürlüğü konusunda dünyaya ders vermeye kalkan iki ülke, bu adımlarıyla iki yüzlü tutumlarını ortaya çıkardı.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Avrasya Bölgesel Merkezi Gençlik Forumu bu müdahaleyi kınayarak İsviçre ve Fransa'ya tepkiyi de içeren bir açıklama yayınladı.

Kınama metninde şöyle denildi:

"İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Avrasya Bölgesel Merkezi Gençlik Forumu adına (ICYF-ERC),  İsviçreli yetkililerin, Fransız hükümetinin baskısı altında, CAGE International Genel Müdürü Muhammad Rabbani'nin "Yeni Sömürgecilik: İnsan Hakları, Barış" konferansına katılımına haksız müdahalesini şiddetle kınıyoruz. Rabbani ile dayanışma içindeyiz ve onun insan haklarının savunulmasına, İslamofobi ve yeni-sömürgeciliğe karşı mücadeleye yaptığı katkıya değer veriyoruz."

Açıklamada İsviçre polisinin Rabbani'yi sınırda gözaltına aldığı belirtilirken gözaltı işleminde herhangi bir hukuki dayanak bulunmadığının altı çizildi. Bu müdahalenin temel insan haklarının ihlali olmasının yanı sıra özgür fikir alışverişini ve diyaloğu da engellediğinin altı çizildi. 

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Avrasya Bölgesel Merkezi Gençlik Forumu, yetkilileri konuyu kapsamlı bir şekilde araştırmalarını isterken "Adalet ve insan hakları ilkelerini korumaya ve gelecekte bu tür haksız müdahaleleri engellemeye" de davet etti. "Özellikle insan haklarını ve barışı teşvik etmek için çalışanların hareket ve ifade özgürlüğü hakları korunmalıdır" talebinde bulundu.

Gençlik Forumu, ayrıca Fransız hükümetini diğer ülkelerin iç işlerine baskı yapmaktan kaçınmaya, egemenlik ve uluslararası işbirliği ilkelerine saygı göstermeye çağırdı.

Açıklamanın devamında "Sayın Rabbani'nin ihlal edilen haklarının korunmasını savunan diğer uluslararası kuruluşları da bu girişime katılmaya, bağlılıklarını güçlendirmeye ve insan haklarını dünya çapında savunmaya çağırıyoruz. ICYF-ERC Uluslararası Konseyi, adalet, insan hakları ve uluslararası işbirliği ilkelerini baltalayan her türlü eyleme şiddetle karşı çıkmakta olup, bu olayla ilgili gelişmeleri yakından takip edecek ve bireysel hakların ve adalet ilkelerinin korunmasını savunmaya devam edecektir.” denildi.

FRANSA DAHA ÖNCE DE RABBANİ'Yİ GÖZALTINA ALMIŞTI

Rabbani 11 Temmuz'da 3 günlük ziyaret için gittiği Paris'te 24 saat gözaltına alınıp sınır dışı edilmiş ve Fransa'ya seyahat yasağı getirilmişti.

MUHAMMED RABBANİ KİMDİR?

Avrupa'nın göbeğinde seyahat etme özgürlüğü ve ifade hakkı engellenen Muhammed Rabbani uzun zamandır insan haklarının ve İslamofobiye karşı kampanyaların bir savunucusu olarak biliniyor. Özellikle dışlanmış topluluklar için insan haklarını korumaya yönelik yorulmak bilmeyen çabalarıyla dikkat çeken Rabbani, adaletsizlik ve ayrımcılık konularını ele almaya adanmış Londra merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan CAGE'nin başkanlığını yürütüyor. 

Rabbani, insanların karşılaştığı ve çoğu zaman gözden kaçan sorunlara ilişkin farkındalığın artırılmasında etkili oldu.

Rabbani ayrıca Fransa'nın neo-kolonyalizme dayalı, ırkçı ve İslamofobik politikalarını da sert şekilde eleştiriyor ve mağdurların haklarını savunuyor. 

Kaynak: Diğer

Sonraki Haber