İsviçre'deki 'ölüm kapsülü'nün kullanımı askıya alındı

Sarco intihar kapsülünün kullanımı, tartışmalı cihazın ilk kurbanını vermesinden sadece haftalar sonra askıya alındı.

Son Güncelleme:

Philip Nitschke'nin buluşu olan Sarco, 23 Eylül'de 64 yaşındaki Amerikalı bir kadının hayatına son verdi. Ölüm saati 16:01 olarak kaydedildi.

Kapsül, İsviçre'nin Merishausen kentindeki bir kulübenin yakınındaki ormana yerleştirildi. Olay yerini görüntülemek için bir fotoğrafçı da oradaydı. İntiharı savunan İsviçreli bir kuruluş olan The Last Resort'un eş başkanı Florian Willet'in ölüm sırasında orada olduğu bildirildi. The Last Resort'un teknik danışmanı Nitschke, kadının ölümünün “sorunsuz” geçtiğini söyledi.

İsviçre Sağlık Bakanı Elisabeth Baume-Schneider, kapsülün ilk ölümünün gerçekleştiği gün parlamentoda Sarco'nun kullanımının yasadışı olacağını söylüyordu. Bakan, “Bir yandan, ürün güvenliği yasasının taleplerini yerine getirmiyor ve bu nedenle dolaşıma sokulmaması gerekiyor. Öte yandan, ilgili nitrojen kullanımı kimyasallar kanunundaki amaca ilişkin maddeyle uyumlu değil” dedi.

Nitschke, Eylül ayında yaptığı açıklamada, 64 yaşındaki kadının, işlemin yapıldığı gün, tahmini olarak saat 16:01'de öldüğünü söyledi. Bu da Sağlık Bakanı Baume-Schneider'in öğleden sonra erken saatlerde yapılan toplantıdaki yorumlarının kapsülün ilk kullanımından en az bir saat önce geldiği anlamına geliyor.

Nitschke, “Sarko'ya girdiğinde neredeyse hemen düğmeye bastı. Hiçbir şey söylemedi. Gerçekten ölmek istiyordu. Tahminime göre iki dakika içinde bilincini kaybetti ve beş dakika sonra da öldü. Kollarındaki kaslarda sarsıntılı, küçük seğirmeler gördük ama muhtemelen o sırada çoktan bilincini kaybetmişti. Tam da beklediğimiz gibi görünüyordu” dedi. Bunun üzerine The Last Resort İsviçre polisini kadının ölümü konusunda bilgilendirdi.

Bildirimin ardından polis, ölümle bağlantılı birkaç kişiyi tutuklamaya ve gözaltına almaya başladı. Nitschke'nin bunlardan biri olup olmadığı bilinmiyor. Willet şu anda tutuklu yargılanıyor.

Sarko'yu kullanmak için 371 aktif başvuru vardı ve bunların hepsi cezai soruşturmayı beklerken askıya alındı.

Sonraki Haber