İsveç Başbakanı çetelere karşı ordudan yardım istedi

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, çete cinayetlerindeki artışı engellemeye yardımcı olması için silahlı kuvvetler komutanını görüşmeye çağırdı.

Son Güncelleme:

İki isim ve ülkenin polis şefi, ordunun nasıl bir rol oynayabileceğini görüşmek üzere bugün bir araya gelecek.

Karar, Stockholm'de iki kişinin vurularak öldürüldüğü ve 25 yaşındaki bir kadının başkentin kuzeyindeki bir kasabada evinde meydana gelen patlamada hayatını kaybettiği kanlı bir 12 saatin ardından geldi.

Başbakan Ulf Kristersson televizyonda nadiren yayınlanan konuşmasında "Çetelerin peşine düşeceğiz ve onları yeneceğiz" sözünü verdi.

Silahlı kuvvetler komutanı Micael Byden, İsveç gazetesi Dagens Nyheter'e yaptığı açıklamada polisin çabalarına yardımcı olmaya hazır olduğunu söyledi.

Ordunun bu sürece nasıl dahil olacağı tam olarak belli değil. Ancak daha önceki görüşmelerde askerlerin bazı polislik görevlerini üstlenerek memurların suçla mücadele için kaynak ayırmasına olanak sağlayabileceği belirtilmişti.

Bazı eleştirmenler önerilen tedbirleri yüzeysel olarak nitelendirerek, şiddetin temel nedenlerinden ziyade semptomlarını tedavi ettiklerini savundular.

Bir ayda 12 ölü

Dagens Nyheter'in haberine göre bu ay şimdiye kadar 12 kişi çete olaylarında öldürüldü. Bu, Aralık 2019'dan bu yana en yüksek sayı.

İsveç medyası son dönemdeki artışı, Foxtrot ağı olarak bilinen ve iç çatışmalarla sarsılan ve iki rakip gruba bölünen bir çetenin dahil olduğu bir çatışmaya bağladı.

Kristersson, İsveç'in daha önce böyle bir şey görmediğini ve "Avrupa'da başka hiçbir ülkenin" bu tür bir durum yaşamadığını söyledi. Ayrıca, ülke genelinde çocukların ve masum izleyicilerin giderek daha fazla şiddete maruz kaldığını dile getirdi. 

Geçen yıl İsveç'te 60'tan fazla kişi silahlı saldırılarda hayatını kaybetti ve bu yıl da aynı ya da daha kötü olacak gibi görünüyor.

Hükümetin 2021 yılında yayınladığı resmi bir rapora göre İsveç'te her yıl her bir milyon kişiden dördü silahlı saldırılarda hayatını kaybederken, bu oran Avrupa genelinde milyonda 1,6'dır.

Polis, şiddet olaylarını göçmenlerin entegrasyonunun zayıf olması, zengin ve fakir arasındaki uçurumun artması ve uyuşturucu kullanımıyla ilişkilendirdi.

Kristersson'un geçen yıl göçmen karşıtı İsveç Demokratlarının desteğiyle iktidara gelen merkez sağ azınlık hükümeti şiddeti henüz durdurabilmiş değil.

Başbakan, dün yaptığı açıklamada daha fazla gözetim, silah yasalarını ihlal edenlere daha ağır cezalar, daha güçlü sınır dışı etme yetkileri ve durdurma ve arama bölgeleri için bastıracağını söyledi. Başbakan "Her şey masada" dedi. Ayrıca geçen hafta New York'a yaptığı ziyaretin ardından New York belediye başkanından öğrendiklerini dile getirdi. 

Kaynak: Ajans Bizim

Sonraki Haber