İsrail İran'a 7 Ekim'de misilleme mi yapacak?

ABD Başkanı Joe Biden İsrail'in İran'a misillemesi hakkında konuştu. Hedef olarak petrol sahalarından başka alternatifler düşünülebileceği mesajı verdi. ABD dışişleri bakanlığından üst düzey bir yetkiliye göreyse, İsrail İran'ın nükleer tesisleri hedef almayacağına dair bir garanti vermiyor.

Son Güncelleme:

ABD Başkanı Joe Biden, göreve geldiğinden bu yana bir ilke imza attı. Beyaz Saray'daki günlük basın toplantısına bizzat katıldı.

Gazeteciler Biden'ı soru yağmuruna tuttu. En önemli başlık Ortadoğu'ydu. Biden'a İsrail'in İran'a vereceği karşılık soruldu. ABD Başkanı "Ben onların yerinde olsam petrol sahalarından farklı alternatifler düşünürdüm" yanıtını verdi.

İsrail'in misilleme seçeneklerinden bir diğeri de İran'ın nükleer tesisleri. ABD Dışişleri Bakanlığına göre, bu ihtimal henüz ortadan kalkmış değil. Ve bakanlıktan üst düzey bir yetkiliye göre İsrail, İran'ın nükleer tesislerini hedef almayacağına dair hiçbir garanti vermiyor. Ayrıca İsrail'in İran'a misilleme için Aksa Tufanı operasyonunu düzenlediği 7 Ekim'i bekliyor olabileceği belirtiliyor.

Nitekim ABD Başkanı İsrail'e saldırı için alternatif düşünmeyi teklif etse de, Netanyahu yönetimi son dönemde ABD'nin sözünü dinlemiyor. Son olarak İsrail, Lübnan'la 21 günlük ateşkes teklifini kabul etmek yerine, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürmeyi seçmişti.

İsrail, Gazze'de Hamas ile ateşkes ve rehine takası anlaşmasını da her seferinde yeni şartlar sunarak yokuşa sürdü. Biden'a Netanyahu'nun barış anlaşmasını ABD'de yapılacak başkanlık seçimlerine etki etmek için geciktirip geciktirmediği de soruldu.

Anketlere göre Ortadoğu'da tırmanan gerilim ve bir anlaşma sağlamaması, Biden ve Demokrat Parti üzerinde bir baskı oluştururken, ABD başkan adayı Harris'e desteği de olumsuz etkiliyor.

Bosna Hersek'te selden etkilenen 4 belediyede seçimler ertelendi Paris'ten Paris'e 8 saatlik yolculuk Safiyüddin Hizbullah'ın lideri olamadan öldürüldü mü? Güneş tutulmasının ateş çemberi oluşturduğu anlar Trump’ın eşinden dikkat çeken çıkış: Kürtaj hakkını savundu Lübnan Hizbullah'ı, İsrail'in kuzeyine bir dizi füze saldırısı gerçekleştirdi