İsrail basınında şoke eden Türkiye itirafı
İsrail, çarşamba akşamı Suriye'ye bir dizi hava saldırısı düzenledi. Kısa süre sonra, İsrailli bakanlardan Türkiye'nin Suriye'deki varlığından duydukları endişeye dair açıklamalar geldi. Dışişleri Bakanlığı ise İsrailli bakanlara tepki gösterdi. Peki İsrail, Türkiye'ye mesaj vermek için Suriye'yi mi vurdu?
İsrail savaş uçakları, çarşamba akşamı Hama'da askeri havaalanını, Humus'ta T4 askeri havaalanını ve başkent Şam bölgesinde askeri altyapıyı bombaladı. En az 14 hava saldırısı düzenlendi.
Güneydeki Dera ili de havan ve topçu atışlarıyla hedef alındı. Suriye hükümeti, saldırılarda 9 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Saldırıları kınayan Suriye Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in amacının Suriye'yi istikrarsızlaştırmak olduğuna vurgu yaptı.
İsrail ordusu, saldırıları doğruladı ve Esad rejiminden kalma altyapı ve silahların hedef alındığını belirtti.
The Jerusalem Post gazetesine konuşan İsrailli bir yetkili ise, son hava bombardımanının asıl hedefinin Türkiye'ye mesaj vermek olduğunu iddia etti. Buna göre saldırılarla Türkiye'ye, "Suriye'de askeri üs kurmayın ve İsrail'in ülkedeki faaliyetlerine müdahale etmeyin" mesajı verilmek istendi.
İsrail Savunma Bakanı İsrael Katz'ın açıklamaları, bu haberi doğrular nitelikteydi. Katz, "Hava kuvvetlerinin T4, Hama ve Şam'a yönelik aktiviteleri net bir mesaj ve geleceğe yönelik uyarı taşıyor" diye konuştu. Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara'ya da seslenen Katz, Türkiye'nin adını hiç geçirmedi ama, "Eğer İsrail'in çıkarlarına zarar veren düşman güçlerin Suriye'ye girmesine izin verirsen ağır bedel ödersin" dedi.
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar da itiraf niteliğinde açıklamalar yaptı. Türkiye'nin, başta Suriye ve Lübnan olmak üzere bölgede oynadığı rolden endişe duyduklarını söyleyen Saar, "Suriye'nin Türk himayesi altına alınması için ellerinden geleni yapıyorlar" diye konuştu.
İsrailli bakanların açıklamalarına Ankara'dan tepki gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İsrailli bakanların ülkemize yönelik provokatif beyanları, içinde bulundukları ruh halinin yanı sıra fundamentalist ve ırkçı İsrail hükümetinin saldırgan ve yayılmacı politikalarını yansıtmaktadır" ifadeleri kullanıldı. Söz konusu açıklamalar ile İsrail'in Gazze'deki katliamı ile Suriye ve Lübnan'daki yayılmacı emellerini gizlemeleri mümkün olmadığı kaydedildi. İsrail'in bölge için en büyük tehdit haline geldiği bildirildi. Uluslararası topluma, İsrail'in durdurulması için çağrı yapıldı.
Birbiri ardına gelen açıklamalar, Humus'taki T4 askeri havaalanının neden hedef alındığını da ortaya çıkarıyor. Zira bir süredir Türkiye'nin bu üssü devralabileceği iddia ediliyor.
Konuyla ilgili Middle East Eye'a konuşan bir kaynak, Türkiye'nin üssü yeniden inşa etmek için plan hazırladığını öne sürmüş ve üsse Hisar ve S-400 hava savunma sistemleriyle uzun menzilli siper sistemleri konuşlandıracağını belirtmişti. Türkiye'nin üste kuracağı hava savunma sistemiyle, savaş uçakları, İHA’lar ve füze saldırılarına karşı güçlü bir kalkan oluşturulacaktı. Bu da İsrail’in Suriye'ye hava saldırısı düzenlemesini zorlaştıracaktı.