İspanya yangın yeri! Demokrasi ve ifade özgürlüğü tartışmaları alevlendi

İspanya'da terörizmi yüceltme suçundan hüküm giyen ve 16 Şubat'ta polis zoruyla cezaevine götürülen rap sanatçısı Pablo Hasel'in serbest bırakılması talebiyle yapılan ve Vandalizm'e dönüşen gösteriler, dördüncü gününü geride bıraktı.

Son Güncelleme:

Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona ve Valensiya kentlerinde yoğunlaşan izinsiz gösterilere, aşırı sol gruplara bağlı gençler ve üniversite öğrencileri katıldı. Çöp bidonlarını ateşe verip yolları kesen, yürüyüş güzergahlarındaki dükkan, banka ve araçlara zarar veren şiddet yanlısı bazı gruplar, polise taş ve şişe atarak saldırdı. Barselona'da bazı mağazaları yağmalayan, bir polis karakoluna saldıran göstericiler, kendilerini evlerinden protesto eden vatandaşlara da taş atarak karşılık verdi.

Polis kaynaklarından basına verilen ilk bilgilerde, Barselona'da 3, Girona'da 2 kişinin gözaltına alındığı, olaylarda yaralananların da olduğu belirtildi. Son 4 günde yaklaşık 95 kişinin gözaltına alınmasına ve 100'e yakın kişinin yaralanmasına neden olan, aşırı sol örgütler tarafından organize edilen gösterilerin, hafta sonunda daha yüksek katılımlı devam edeceği öngörülüyor.

Twitter'da ve şarkılarında kullandığı bazı ifadeler nedeniyle terörü övmek ve Kral ile devlet kurumlarına hakaret etmekten 9 ay hapis cezasına çarptırılan Hasel, 16 Şubat'ta polis zoruyla cezaevine konulmuştu. Hasel hakkında, dün başka bir suçlamadan 2,5 yıl hapis cezası içeren yeni bir mahkeme kararı çıkmıştı.

İspanyol rap sanatçısının cezaevine girmesi, ülkede demokrasi ve ifade özgürlüğü tartışmalarını gündeme getirdi.

Sol koalisyon hükümetinin küçük ortağı Unidos Podemos başta olmak üzere, ülke genelindeki sol görüşlü radikal gruplar, Hasel'in affedilip serbest bırakılmasını istiyor. Olaylarla ilgili ilk yorumunu bugün yapan Başbakan Pedro Sanchez ise "İspanya, tam demokrasinin olduğu bir ülkedir. Ve demokratik ülkelerde ne şekilde olursa olsun şiddet kullanımı kabul edilemez." diyerek, polisin müdahalelerine destek vermişti.

BAŞBAKAN SANCHEZ TEPKİLİ

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Katalonya sorunu ve ifade özgürlüğü tartışmalarıyla bağlantılı olarak ülkede son dönemde gündemde olan "demokrasi tartışmalarına" atıfta bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

"İspanya, tam demokrasinin olduğu bir ülkedir ve demokratik ülkelerde ne şekilde olursa olsun şiddet kullanımı kabul edilemez. Şiddeti haklı çıkaracak hiçbir şey yoktur. Şiddet, bir özgürlük değil, demokrasiye ve başkalarının özgürlüğüne saldırıdır. Hükümet, her türlü şiddetin karşısında olacak ve vatandaşların güvenliğini garanti edecektir."

Sanchez, ayrıca ifade özgürlüğünün kapsamının sosyal medya başta olmak üzere genişletilmesi için İspanya'nın yasal düzenleme yapması gerektiğini kaydetti.

İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande Marlaska da meclis komisyonunda yaptığı konuşmada, rap sanatçısı Hasel'e destek gösterilerindeki şiddet eylemlerinin "hiçbir haklı yanı olmayacağını" söyledi.

Şiddet yanlılarını "hak kavramını yanlış kullanan bir azınlık" şeklinde niteleyen Marlaska, polisin göstericilere müdahalesine destek verdi.

Kaynak: AA

Sonraki Haber