'İşgal etmezler değil mi?' Rusya'nın Ukrayna sınırında gerilim artıyor!

Ukrayna'nın hemen dibindeki Belgorod, Rusya'nın önemli şehirlerinden biri olduğu gibi savaşı da en yakından takip eden bölgelerinden biri olarak da dikkat çekiyor. Rus güçlerinin son geri çekilme hareketiyle şehirde gerilim artarken akıllarda kritik bir soru yer almakta...

Son Güncelleme:

Rusya'nın güneyinde, savaşın en yoğun geçtiği şehirlerden biri olan Ukrayna'nın Harkov şehrine sadece 80 kilometre uzaklıktaki Belgorod'da baştan beri savaşı görmezden gelmek imkansız. Özellikle son günlerde, Ukrayna'nın karşı saldırısı sonucunda geri çekilen Rus askerleri şehrin sokaklarında dolaşıyor. Hava savunma sistemleri günde birkaç kez ateşleniyor. Şehirde geçici bir kamp kurulmuş durumda... Sınırda ise Rus ve Ukraynalı askerler artık birbirlerine görüş mesafesi kadar uzak.

Şehrin sokaklarında, akşamın geç saatlerinde yürüyen ve yorgun oldukları her hallerinden belli olan Osetyalı üç Rus askeri şubat ayından bu yana Ukrayna'da savaştıklarını söylüyor. Gelen acil sinyalle Harkov'un hemen kuzeyindeki Veliki Prokodi köyüne konuşlanmışlar. Şapkasında savaşın sembollerinden “Z” yazan asker “Ne diyebiliriz ki? Emir emirdir. Başka seçeneğimiz yoktu” diye konuşuyor.

'SAVAŞ, RUSYA'YA SIÇRAR MI?'

Ukrayna, Rus istihbaratçıların ve subayların Kırım'a kaçtığını öne sürerken Harkov'daki Rus cephesinin çökeceği yönündeki iddialar özellikle Belgorod'da ciddi bir endişeye ve soru işaretine neden oluyor. Akıllardaki en temel soru “Savaş, Rusya'ya sıçrar mı?”

Üç asker bundan sonra nereye gidecekleri yönündeki soruya ise bilmediklerini söyleyerek yanıt veriyorlar. Ancak muhtemelen “sınırı savunmak için” güneye geri gönderileceklerini düşünüyorlar. Bununla birlikte Belgorod'daki çoğu insan çatışmanın yayılma olasılığının düşük olduğuna inansa da gerginlik her geçen gün artıyor.

Aslen Ukraynalı olan restoran işletmecisi Oleg, gerekmesi halinde restoranının pencerelerini kapatabilmek için kontrplak levhalar satın almış. Oleg'in ortağı Denis ise Ukrayna'da, Rus kontrolünde bir kasabada yaşayan büyükannesini tahliye ettirmiş. Şu sıralar ise restoranın arkasına bir sığınak yaptırıyor.

Denis tansiyonun düşmesini umduğunu söylerken Oleg ise “Kimse savaşın buraya gelmesini beklemiyor ancak hazır olmalıyız” diye konuşmakta.

Belgorod'un merkez pazarında ise askerler kış için stok yapıyor. Bu, savaşın önümüzdeki aylarda da devam edeceğinin en önemli sinyali olarak yorumlanıyor. Pazarda askeri kamuflaj ürünleri satan Marina, “Her gün düzinelerce asker geliyor. Şu sıralar (karşı saldırıdan beri) sayıları arttı. Herkesin yüzü asık, daha gerginler” sözleriyle gözlemlerini aktarıyor.

Tepede bir patlama duyuluyor. Pazardeki askerlerden biri “Hava savunması” diye mırıldanıyor. Şehirde yaşayan iflas avukatı Andrey Borzik ise “Burada savaşı diğer şehirlerde hissetmediğiniz bir şekilde hissediyorsunuz. Az önce duydun” diyor. Sürece dair “Her türlü bazı yanlış hesaplamalar yapıldığı açık. Belki taktik, belki de stratejik olarak... Rusya oraya sonsuza kadar girdiğini düşünüyordu” tespitinde bulunan Borzik, son yenilgide Batı desteğinin büyük bir payı olduğunu düşünüyor ve “Rusya şu anda dünya topluluğunun üçte biri ile savaşıyor” ifadelerini kullanıyor.

SÖYLENTİLERDEN ÖTESİ...

Kentte bombalama veya bomba tehdidi ihtimaline karşı yerel okulların ve büyük alışveriş merkezlerinin planlı olarak tahliye edildiğine dair haberler dolaşıyor. Ancak söylentilerden ötesi de var...

Belgorod bölgesi valisi Vyaçeslav Gladkov, pazartesi günü yerel makamların bomba sığınaklarını kontrol etmelerini gerektiren bir karar yayınladı. Sınıra yakın okullar geçici olarak kapatıldı. İnternette yayılan videolarda ise şehrin güneyindeki ormanlık alanlarda surlar inşa etmek için ağaçları kesen gönüllüler görülüyor.

Şehirdeki insanlar artık savaşın iyi gitmediğini anlıyor. Röportajlarda, şehrin sakinleri savaşın ilk günlerinde şok hissettiklerini, ardından arabalara ve binalara yapıştırılan Z gibi popüler sembollerin eşlik ettiği vatanseverlik duygusundaki artışı anlatıyor. Şimdi ise Belgorod, beklediklerinden çok daha yakına gelen uzun bir çatışmaya karşı karşıya kalırken bu sembollerin çoğu ortadan kayboldu.

Bununla birlikte kentte savaş karşıtı bir eylem de görülmüyor. Savaşın etkisini kesilen elektrikler ve şehre akın eden mülteciler şeklinde hisseden Belgorod adeta dolup taşmak üzere. Şehirde çalışan insani yardım gönüllüleri, binlerce insana yardım ulaştırmaya çalışıyor. Akıllarda ise savaşın şehre gelip gelmeyeceği sorusu durmakta.

*Bu haberdeki bilgilerin bir kısmı The Guardian'da “‘They won’t invade, will they?’ Fears rise in Russian city that Ukraine war could cross border” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber