İş görüşmelerinde yeni pazarlık: 'Evden çalışma var mı?'

Pandemi hayatlarımıza evden çalışma kavramını da ekledi. Beyaz yakalıların büyük bir kısmının yeni tanıştığı uzaktan çalışma formülü, ciddi bir kesim tarafından çok sevildi. Hatta iş görüşmelerinin yeni pazarlık noktalarından biri de "Evden çalışabilecek miyim" sorusu oluyor.

Son Güncelleme:

Yaklaşık bir buçuk yıldır beyaz yakalıların ciddi bir kısmı evlerinden çalışıyor. Adaptasyon yeteneği ile ünlü bir canlı olan insan, “Nasıl olacak evden çalışmak” düşüncesinden “Ofise gitmek neden zorunlu olsun ki” fikrine muazzam bir hızla döndü.

Bazısı, hatta büyük kısmı, elbette karma bir çözümden yana. Dolayısıyla bu, iş değiştirmek isteyenler veya yeni bir işe başlamak isteyenler ya da mevcut işindeki durumunu düzeltmek isteyenler için bir pazarlık konusu haline geldi.

TRAFİKTE KAYBEDİLEN ZAMAN BİLE...

Evden çalışmanın verimliliği azalttığına dair bir bulgu yok. Bu da aslında çalışanların elini güçlendirmekte. Aynı zamanda Türkiye şartlarında, sadece İstanbul trafiğinde kaybedilen zaman bile, beyaz yakalı için böyle bir fırsat ışığını sızıntı şeklinde görmüş olsa dahi takip edilesi bir işaret.

Tüm bu şartlara rağmen bazı büyük kurumsal şirketlerin manevra kabiliyetlerinin startup'lar kadar olamayacağı da aşikar. Yine de hibrit çözümlere geçen şirketlerden örnek vermekte fayda var. Kanada merkezli  Allstate Corp. adlı sigorta şirketinin CHRO'su Carrie Blair, artık neredeyse her iş görüşmesinin “Bu iş neden uzaktan yapılamasın ki” yorumuna sahne olduğunu aktarıyor.

'DEVASA' DEĞİŞİKLİK YAPILDI

İnsan kaynakları ekibi olarak “Bu bizim için devasa bir vardiya değişikliği” yanıtını verdiklerini aktaran Blair, yine de şirket çalışanlarının çok küçük bir kısmının temelli olarak ofise döneceğinin de altını çiziyor.

“Bu devasa değişikliği” yapan şirket çalışanlarının yüzde 75'inin uzaktan çalışmasına, yüzde 24'ünün hibrit bir sisteme geçmesine, yüzde 1'inin de (yüzde 1'in içinde üst düzey yöneticiler ve müşteriyle bire bir temas kuran çalışanlar yer almakta) ofise tamamen dönmesine karar vermiş.

Ladders adlı bir iş ilanı platformunun kurucusu ve CEO'su olan Marc Cenedella ise değişimin çok hızlı bir şekilde gerçekleştiğini vurguluyor: “Çalışanlar için yeni 'bonus' uzaktan çalışma imkanı. Pazarlık sürecinde yıllık maaşa 10 bin dolar eklemek yerine bunu sunuyorlar.”

Cenedella bunun işe yaradığını da söylüyor zira çalışanlar için artık bu ABD'de ve Kanada'da da oldukça kıymetli bir pazarlık maddesi: “Her gün işe gidip, işe dönmek için 35'er dakika yol tepmektense tamamen evinizden çalışabilirsiniz.”

The Wall Street Journal'a konuşan, New York'ta yaşayan 27 yaşındaki yazılım mühendisi Matt Croak, işinden memnun olmasına rağmen, nisan ayında aldığı iş teklifinde evden çalışma imkanını görünce teklifi kabul etmiş.

'HER GÜN METRODA 45 DAKİKA GEÇİRMEKTENSE'

Önceki şirketinde pandemi sürecinde evden çalıştığını ancak yeni dönemde hibrit bir yapı düşünüldüğünü aktaran Croak, her gün 45 dakikayı Brooklyn'in kalabalık iş merkezlerine doğru metroyla seyahat etmekle harcadığı zamanı, evinin konforunda kitap veya gazete okumaya ayırabileceği hayalinin her şeyden daha cazip geldiğini belirtiyor.

Croak, geride kalan 16 ayda kendisine daha çok zaman ayırma şansı bulduğunu, meditasyon yapabildiğini ve kendisine daha iyi baktığını söylüyor: “Kalıcı olarak evden çalışmayı gerçekten çok istiyorum.”

ABD Çalışma Bakanlığı'nın istatistikleri, istifaların 20 yıldır hiç görülmediği kadar arttığını gösteriyor. Bu istifaların ciddi bir kısmının ofislere dönüş sürecinde yaşandığının altını çizen uzmanlar, yakın zamanda “beş gün çalışma” modelinin de tartışmaya açılabileceğini söylüyor.

'ARKADA HİÇBİR ŞEY OLMADIĞINI BİLİYORSUNUZ'

Bir kesim ise evden çalışmayı dikkat dağınıklığını aşmak için bir fırsat olarak görmüş. Austin, Texas'ta yaşayan ve yazılım geliştirme üzerine ürünler satan bir teknoloji firmasında çalışan 36 yaşındaki Pallavi Daliparthi, “Evden çalışırken arkada hiçbir şey olmadığını biliyorsunuz” diyor.

Teknoloji şirketleri bu sisteme ön ayak olurken dev yazılım şirketi Adobe Inc. da 23 bine yakın çalışanının ABD'de ofislere dönülen temmuz ayının başından itibaren “yarı ofis, yarı uzaktan” şeklinde bir modele geçti.

Dileyen çalışanlarla bunu iki yönde değiştirebileceklerini söyleyen firmanın CHRO'su Gloria Chen kimseye bir dayatmada bulunmayacaklarını da söylerken “Esneklik, esnekliktir” ifadelerini kullanıyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Haberde yer alan bilgilerin büyük kısmı Wall Street Journal'da yayınlanan "Remote Work Is the New Signing Bonus" adlı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber